Прозорци с циркулираща вода ще пестят енергия в сградите на бъдещето

Разработката улавя слънчевата енергия и я използва за отопление
Демонстрационен павилион с фасада от стъклопакети с циркулиращ воден поток беше официално открит в Научен комплекс 2 – БАН. Той е разработен с българско участие в рамките на международния проект InDeWaG. Финансирането е по програма "Хоризонт 2020", направление "Енергийна ефективност".

Сградата има фасади и вътрешни преградни стени от стъклопакети, в които циркулира вода. Задълбоченият мониторинг на павилиона ще предостави ценна информация за експлоатацията и живота на модулите, за спестените количества енергия и възможността за пазарна реализация на технологията.

Целта на InDeWaG е да предостави решение за максимално оползотворяване на дневната светлина и постигане на оптимален вътрешен комфорт. Иновацията има за цел да допринесе за изграждането на офис сградите на бъдещето, които ще трябва да отговарят на стандарта за сгради с почти нулево енергийно потребление.

По време на откриването председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подчерта, че проектът е пример за това как научните изследвания водят до технологични иновации. Сградата е единствената по рода си в Европа, церемонията по откриването й е посветена на 150-годишния юбилей на БАН.

Проектът е добър пример за прякото въздействие на науката в живота ни и за трансфера на знания и иновации към бизнеса, каза зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева. Тя съобщи, че усвоените до момента от България средства по програма "Хоризонт 2020" са сто милиона евро, като очакванията са до края на следващия програмен период да достигнат 1 милиард евро.

Павилионът беше открит от доц. Миглена Димитрова, директор на Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници (ЦЛ СЕНЕИ) – БАН, акад. Юлиан Ревалски и зам.-министър Ангелиева, проф. д-р Дитер Брюгеман, координатор на проекта от Университета Байройт, Германия, проф. Белен Мореро от Университета в Мадрид, арх. Димитър Паскалев от "Архитектоника студио" и партньори в проекта.

Реализираният стъклопакет с размери 3 на 1,3 м. се разполага вертикално. Модулът се състои от алуминиева рамка, в която е вграден стъклопакет с две камери (напълнени с вода и с газ). Идеята на разработката е водата да улавя слънчевата енергия и получената топлина от нея да бъде използвана за нуждите на сградата. Системата може да се използва за отопление, охлаждане и осигуряване на битова гореща вода. Това става възможно, тъй като стъклопакетите са свързани с термопомпа, която регулира температурата на водата в тях. Тази технология успешно замества уреди като климатици, радиатори, конвектори и др.

Павилионът е планиран да бъде сграда с почти нулево потребление на енергия. Нещо повече, той се очаква да произвежда повече енергия, отколкото е необходима за неговите нужди. Фотоволтаична система, монтирана на покрива е проектирана да покрие разходите за електроенергия на павилиона.
още по темата

Ново откритие показва, че човешката праистория е свързана и с Европа

Останки от наш прародител в Германия променят представите за човешката еволюция
07.11.2019 / 06:45
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.