Nikon представи първия си безогледален фотоапарат с APS-C сензор

Nikon Z50 идва в компанията на два Nikkor Z DX обектива
След месеци на слухове и изтекли изображения Nikon представи официално фотоапарата Z50. Той ползва новия Z байонет, който видя бял свят миналото лято заедно с пълноформатните безогледални камери на марката, Z6 и Z7. За разлика от тях обаче моделът е по-компактен и със сензор с DX формат (APS-C).

Nikon Z50 е оборудван с 21-мегапикселов CMOS сензор, подобен на този използван в огледално-рефлексния модел D500, но е оборудван с фазови автофокусни точки. Друга разлика спрямо споменатите модели е липсата на вградена в тялото система за стабилизация на образа.

Nikon представи първия си безогледален фотоапарат с APS-C сензор

Фотоапаратът предлага още 3,2-инчов екран, който може да се завърта напред – нещо което вероятно ще бъде оценено от влогърите. За съжаление за целта дисплеят трябва да бъде наведен надолу, т.е. функцията се обезсмисля при ползване на статив. Налице е още 2,36-мегапикселов OLED визьор, както и прибираща се в корпуса светкавица.

Z50 може да снима с до 11 кадъра в секунда с работещ автофокус, както и да записва видеа с 24 или 30 кадъра в секунда при 4K резолюция или до 120 кадъра в секунда при Full HD. На корпуса е налице вход за микрофон, но няма изход за слушалки.

Micro USB портът на фотоапарата може да се ползва за зареждане на батерията. Последната е нова, EN-EL25, и по данни на производителя капацитетът ѝ е достатъчен за заснемане на около 300 кадъра.

Nikon представи първия си безогледален фотоапарат с APS-C сензор

Заедно с новата камера, Nikon представи и два обектива, които ще бъдат предлагани в комплекти заедно с нея. Първият е типична "китова" оптика – Nikkor Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR и предлага до 4,5 стопа стабилизация. Вторият обектив, Nikkor Z DX 50-250mm F4.5-6.3 VR, надгражда първия като диапазон фокусното разстояние, също предлага стабилизация на образа и е допълнен с допълнителен контролен пръстен.

Nikon Z50 се очаква на пазара през ноември.
още по темата

Canon и Nikon подготвят хибридни фотоапарати

Двете компании разглеждат по различен начин прехода на фотографите към безогледална техника
03.12.2019 / 03:13

Canon EOS M6 Mark II: Компактен и способен фотоапарат

Отличен спътник при пътувания, но с някои недостатъци
31.10.2019 / 06:16

Слух: Nikon разработва APS-C фотоапарат със Z байонет

Появиха се спецификации на задаваща се достъпна камера от Z серията на Nikon с по-малък сензор
04.10.2019 / 08:43

Sony представи два фотоапарата с APS-C сензори

Компанията показа и два нови обектива за Е байонет
29.08.2019 / 12:51
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.