Отгледаното в лаборатории месо вече не е привилегия само на земните жители. Aleph Farms и партньори за пръв път са отгледали месо в космоса. Експериментът, който е проведен в руската част на Международната космическа станция на 26-и септември, е използвал биопринтер, разработен от 3D Bioprinting Solutions, за да произведе парче бифтек.

Техниките, които са използвали от Aleph, копират мускулния растеж и регенерация в тъканите на говеда, но в изкуствена среда. Единствената голяма разлика, в сравнение с подобни техники на Земята, е по-бързият процес, защото в микрогравитация може да се принтира от всички страни едновременно.

Методът е много далеч от масова употреба, но Aleph смятат, че могат да използват експериментите, за да създадат процеси, способни да произвеждат изкуствено месо на Земята в огромни биоферми. Към момента техниката може да бъде изключително полезна за астронавти, които нямат лукса да отглеждат животни или да получават прясно месо от Земята (извеждането на килограм в орбита струва милиони).

Използването на биопринтери на космическата станция не само може да поглези астронавтите с вкусовете на родната Земя, но и да помогне мускулите им да останат в по-добра кондиция - заради протеините в месото и добрата му усвояемост от организма. В дългосрочен план Aleph искат да намалят климатичните промени, които са предизвикани от човешка дейност. Отгледаното в лаборатории месо изисква по-малко енергия, вода и площ, потенциално намалявайки въглеродния отпечатък на килограм продукция.