Двойно повече събития на тазгодишното издание на Sofia Game Night

Организаторите обещават над 35 локации да отворят врати с интригуваща програма
На 2 ноември ще се проведе второто издание на Sofia Game Night, като над 35 локации ще отворят врати с интригуваща програма, посветена на игрите в целия спектър на тяхното разнообразие. Посетителите ще могат да избират от многообразие от събития - изложби и изложения, гейминг в най-разнообразни формати, работилници, cosplay състезания и манга вечер, турнири, сетивни градски пътувания, концерти, настолни игри и най-различни други събития, насочени към професионалисти и любители от всички възрасти. Организатори на събитието са Гьоте-институт България и ESL, с генералното партньорство на The Stars Group.

"Наша основна цел е да подкрепим и дадем видимост на гейминг /game development сцената и всички, които работят в тази област в България – вярваме, че този отрасъл на креативната индустрия все още не е достатъчно познат на широката публика, а през последните години се развива с изключително бързи темпове и има огромен потенциал. Надяваме се за втора поредна година Sofia Game Night да бъде повод за среща както на професионалисти, така и на любители и хора, които дори не подозират за вълнуващия свят на игрите и да им представи възможно да изследват различните възможности на игрите за забавление, образование, както и потенциала им да отразяват или коментират социални и политически теми", коментират организаторите на събитието.

Тази година Софийската нощ на игрите отделя по-голямо внимание и на най-малките посетители - ще има три пъти повече събития в специалната детска програма. За първи път благодарение на Елисейския немско-френски фонд Sofia Game Night влиза и в ролята на продуцент на събития и подкрепя финансово проекти, избрани след отворена покана. Сред тях са събития, които изследват артистичния и социален потенциал на игрите, гостувания на международни гости и други.

Друг акцент в програмата на Софийската нощ на игрите е третото издание на изложението "ames Made in BG, което ще се проведе в Гьоте-институт (ул. Будапеща 1"). В него ще бъдат включени повече от 40 разработчици и създатели на настолни и видео игри от България, между както големи AAA студиа, така и малки независими студиа. Участниците обещават да представят както някои от класическите си заглавия, така и никога не показвани пред публика игри.

За първи път през тази година, с подкрепата на The Stars Group, ще се проведе и Show Your Creation 2019 - първото състезание за прототипи на настолни игри. Целта на състезанието е да насърчи предприемаческия дух на всеки, който има желание да създава настолни игри. Събитието ще бъде от две части – в първата създателите на настолни игри ще се включат в boot camp - серия от лекции и срещи, посветени на темата – "Как създаваме и как издаваме настолни игри", което ще се състои на 26.10.2019, съботата преди състезанието, а във втората част ще представят игрите си пред експертна публика. Наградата, осигурена от The Stars Group, ще помогне на победителите да доразработят своя прототип.

Софийската нощ на игрите се осъществява с партньорството на Game Dev Summit и Ozone.bg, както и с подкрепата на Елисейския немско-френски културен фонд и в партньорство с Френски институт София. Освен това тази година ще се включат Полски културен институт, Move.bg, Британски съвет, Национален исторически музей, Move.bg, SofiaLab, Сцена Derida, както и повечето софийски пространства за настолни и видео игри.
още по темата

Sofia Game Night се завръща тази събота

Второто издание на Софийската нощ на игрите предстои 2 ноември
28.10.2019 / 05:31

Създатели на игри ще могат да покажат безплатно продуктите си на Sofia Game Night

Goethe institute и Game Dev Summit предоставят безплатен щанд на български създадели на компютърни и настолни игри
07.10.2019 / 12:10
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.