Изкуствена кожа ще ви осигури поглъщащо VR изживяване

Тя е разработена от екип в Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана
Отдавна вече свикнахме тактилната обратна връзка да бъде част от нашето взаимодействие със смартфоните и другите устройства. Усещането ни за докосване е голяма част от начина, по който общуваме със средата, тъй като то ни носи огромно количество информация. Освен това всеки, който е изпробвал VR инструменти за тактилна обратна връзка, може да потвърди, че усещането за допир е ключово, за да стане изживяването напълно поглъщащо.

Сега учени от Швейцарския федерален технологичен институт (EPFL) в Лозана са създали гъвкава изкуствена кожа, която може да осигури тактилна обратна връзка и да се използва за всичко от виртуалната реалност до медицинската рехабилитация, пише Digital Trends. Кожата е изградена от силикон и електроди и може да се адаптира като се постави на пръста или китката, за да осигурява обратна връзка под формата на натиск или вибрация.

Кожата разполага също така със сензори в себе си, които могат да открият деформации, така че обратната връзка да бъде пригодена спрямо движенията. Това от своя страна я прави доста практична и гарантира получаването на реалистично усещане. "За първи път разработваме изцяло мека изкуствена кожа, при която са интегрирани и сензорите, и изпълнителните устройства", коментират от екипа. Това позволява точно и надеждно да се модулират стимулациите чрез вибрации от потребителя. Подобна възможност е идеална за преносими устройства, особено в сферата на медицината.Изкуствената кожа е разтеглива и гъвкава, като може да достигне четири пъти първоначалната си дължина. Това означава, че може да издържи натоварванията на ежедневното ползване и да се превърне в инструмент за пациенти, които са изгубили своето усещане за докосване. Също така може да се приложи и за създаването на напълно имерсивно VR изживяване.

"Следващата стъпка ще бъде да се разработи изцяло преносим прототип, който да се използва при рехабилитации или при виртуалната и добавената реалност", допълват от екипа.
още по темата

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Не, няма да можете да подкарате игри на него, но той загатва колко са широки границите на специализирания хардуер
11.09.2019 / 04:40

Audi показа концептуален проходим робо-автомобил

AI:Trail е четвъртата концепция на компания с "изкуствен интелект" в името
04.09.2019 / 08:26
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.