Теленор обучава родители на дигитална безопасност

Срещите под надслов "Деца, смартфони и смартродители" ще се проведат в София, Пловдив, Варна и Бургас
В началото на новата учебна година, Теленор организира серия от безплатни родителски срещи в София, Пловдив, Варна и Бургас на тема "Деца, смартфони и смартродители", в рамките на които телекомът ще предложи обучение по дигитална безопасност за родители. Как да бъдем успешни дигитални родители, какви са заплахите в онлайн общуването и за какво децата използват социалните мрежи са само част от горещите въпроси, които вълнуват всеки родител, и ще бъдат поставени на дискусия по време на срещите в четирите града.

С всяка изминала година броят на българските деца, които използват интернет от ранна възраст, нараства, а с това нараства и рискът те да попаднат в неподходяща среда и неподходящо съдържание. Според последното проучване на Центъра по безопасен интернет, проведено през миналата година, 97% от българчетата използват интернет, а 93% от тях влизат в световната мрежа всеки или почти всеки ден, основно използвайки социалните медии. Във Facebook 40% от профилите на деца са публични, което довежда до редица проблеми за тяхната безопасност, особено при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е обикновената практика.

Обученията по дигитална безопасност се организират под надслов "От нас зависи" в партньорство с Центъра за безопасен интернет и Асоциация Родители и ще се проведат на 12 октомври 2019 г. в Пловдив, 16 ноември 2019 г. в Бургас, 17 ноември 2019 г. във Варна и 30 ноември 2019 г. в София. В Пловдив родителската среща ще се проведе в парк хотел "Пловдив", зала "Пълдин" от 10:30 часа.

В рамките на обученията всички участници ще имат възможност да се запознаят с основните рискове за децата в интернет и как се разпознават симптомите на проблемната употреба на интернет. Специалисти ще запознаят родителите с основните начини за насърчаване на позитивно поведение онлайн и с добрите родителски практики в дигиталния свят, както и с каналите за докладване, намиране на помощ и допълнителна информация. За да бъдат максимално полезни за желаещите родители, срещите ще дават възможност и за дискусии по възникнали въпроси и обсъждане на конкретни случаи.

Обученията са част от дългосрочната кампания за онлайн безопасност на Теленор. От 2006 г. насам, компанията активно информира децата и родителите им по темата за безопасен интернет и се ангажира с осигуряване на безопасна интернет среда. Операторът стои зад инициативи като Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн-тормоз, родителския форум "От нас зависи" и интерактивната образователна игра на открито "Дигитални скаути".
още по темата

Facebook няма да криптира съобщенията, търси други начини за повече сигурност

Това се налага заради възможни рискове, свързани със защитата на децата онлайн
28.10.2019 / 11:34

Теленор представи обновена версия на своето приложение MyTelenor

Телекомът стартира и ново издание на инициативата "Офис на открито"
10.06.2019 / 01:00

Приложението Digital Scouts е вече налично в Google Play и Apple App Store

Играта, посветена на безопасността в онлайн пространството, ще се проведе на 8 юни (събота) от 10:00 до 17:00 часа в Южния парк в София
06.06.2019 / 12:51

Теленор представи нови "модулни" тарифи

Новите планове Тотал+ предлагат включен трафик за популярни приложения
28.05.2019 / 11:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.