Facebook Horizon – нов социален VR свят

Facebook изглежда по-близо отвсякога до концепцията на Ready Player One
Facebook изглежда по-близо отвсякога до концепцията на Ready Player One – сай-фай книгата на Ърнест Клайн (Ernest Cline), която през 2018-та беше филмирана от Стивън Спилбърг (Steven Spielberg). Oculus, страничният проект на социалната мрежа, свързан с виртуалната реалност, продължава да се развива с бързи темпове. По време на ежегодната конференция на разработчиците на Oculus, бяха анонсирани редица новости, начело с Facebook Horizon – нов социален виртуален свят. Нека проследим анонсите в следващите редове...

Facebook Horizon – нов социален виртуален свят

Facebook Horizon стъпва на Oculus Quest и Rift Platform през 2020-та година. От Facebook твърдят, че това е кулминацията на всичко, което са научили досега за виртуалните пространства и общности, като Horizon ще е първата стъпка в непрекъснато разрастващия се свят, където всичко може да стане възможно. Макар да навлиза бавно, VR вече е място за разговори с приятели, играене на игри, научаване на нови умения и гледане на филми.За пръв път навлизайки в света на Horizon ще се озовем на оживен градски площад, където хората ще се срещат и комуникират. Отвъд това, Horizon ще се разширява до взаимосвързан свят, където хората могат да изследват нови места, да играят игри, да изграждат общности и дори да създават свои собствени нови преживявания. Разбира се, потребителите на Horizon ще проектират свои собствени аватари, с ужасно много опции за персонализиране, за да се гарантира, че всеки може напълно да изрази своята индивидуалност.


Facebook Horizon – нов социален VR свят


Оттам магически портали – наречени телеподи – ще транспортират хората от публичните пространства до нови светове, изпълнени с приключения и възможности за изследване. Отначало потребителите ще бъдат насочвани към игри и преживявания, изградени от Facebook, като Wing Strikers, мултиплейър въздушен симулатор. Но от Facebook твърдят, че това ще е само началото. Хората ще могат да скочат в различни други светове на Horizon, изградени с помощта на World Builder, колекция от лесни за използване инструменти за създаване на игри и светове.


Facebook Horizon – нов социален VR свят


Всеки ще има силата да изгражда нови светове и дейности – от тропически места, планини, гори, пустош и пустини до арени с интерактивни действия, всичко може да се построи от нулата – без да е необходим какъвто и да е опит с кодинг. Независимо дали потребителите избират да строят, играят или просто да се мотаят, обещанията са Horizon да осигури гостоприемна среда чрез нови инструменти и специални ръководства – наречени общо Horizon Locals.


Facebook Horizon – нов социален VR свят


Тъй като Facebook и Oculus ще насочат усилията си към Horizon, двете експериментални услуги Facebook Spaces и Oculus Rooms ще бъдат затворени на 25-ти октомври. Horizon ще влезе в етап на бета тестинг в първите месеци на новата година, а ако искате да се запишете, можете да го направите тук.


Facebook Horizon – нов социален VR свят

Oculus Quest ъпгрейди

По-рано тази година Oculus пуснаха Quest, вторият им опит при безжичните VR хедсети (което означава, че няма кабели и не изисква връзка с РС). Сега идва новината, че в първите месеци на 2020-та, като експериментална функция, Quest ще получи възможност за проследяване на ръцете.Тъй като Quest е самостоятелно устройство, не е толкова мощно като Rift, но от Oculus възнаграждават собствениците на Quest с Oculus Link. Това е нов метод, чрез който Quest може да се превърне в Rift, като се свърже към геймърско PC. От Oculus твърдят, че Link ще се появи през ноември и първоначално ще трябва USB 3 кабел, за да се свърже към РС, ако искате да имате достъп до игри, които преди са били достъпни единствено на Rift.А през декември, Oculus ще пуснат собствен брандиран оптичен кабел, за да върши същата работа, но с максимална пропускателна способност за възпроизвеждане на Rift съдържание и достатъчно дължина, така че да можете да се движите безпроблемно във VR.
Другият чудесен ъпгрейд за Quest, е Passthrough "при поискване", който използва предните камери на устройството, за да можете да видите какво точно е пред вас в реалния свят, без да се налага да сваляте хедсета.

Още съдържание

Oculus обяви няколко доста големи игри насочени към Quest, включително продължението на Vader Immortal: A Star Wars VR Series (Episode II), която вече е налична, както и нова Medal of Honor игра планирана за 2020-та година. Medal of Honor: Above and Beyond се разработва от Respawn Entertainment, които по-рано тази година пуснаха Apex Legends, а през ноември от тях чакаме и Star Wars Jedi: Fallen Order.В другия край на спектъра, някои игри от по-евтиния хедсет Oculus Go идват на Quest през следващите седмици – Beat Saber Panic! At The Disco Music Pack (3-ти октомври), Asgard’s Wrath (10-ти октомври) и Stormland (14-ти ноември).


още по темата

Facebook ще скрие броя на лайковете

Социалната мрежа иска да провери дали така потребителите ще се чувстват по-добре
27.09.2019 / 02:09

Facebook купува стартъп, създал гривна за четене на мисли

Социалната мрежа определено не иска да изостава от разработките на Мъск
26.09.2019 / 04:50

Как да намалим потреблението на мобилни данни (част 2)

Харчите прекалено много мегабайти? Ето какво още може да направите.
22.09.2019 / 11:56
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.