3D принтер печата пиезоелектрично фолио за гъвкава електроника

Пиезоефектът от изготвеното по такъв начин фолио е далеч по-силен от този в традиционната керамика
Учени от Масачузетския технологичен институт са разработили евтин и прост начин за създаване на тънко и гъвкаво фолио с високи пиезоелектрични характеристики. Опити за създаване на подобен материал са предприемани многократно, тъй като той се разглежда като имащ потенциал за създаване на гъвкави електронни устройства и медицински датчици.

Обикновено пиезоелектронните устройства се изготвят от особена керамика, която резонира на високи честоти. Изработването на фолио от такъв материал по традиционен начин, чрез отлагане от газова фаза, е сложно и скъпо.

Адаптирайки метода за триизмерен печат, чрез избутване на струя от вещество с помощта на електромагнитно поле, специалистите са реализирали възможност за получаване слоести керамични преобразуватели на енергия с дебелина около 100 нанометра при стайна температура. Такова фолио резонира при честота около 5 гигахерца, което е достатъчно за създаване на високочувствителни датчици.

Изследователите показаха, че фолиото, получено чрез описания метод, притежава далеч по-силен пиезоелектричен ефект, спрямо материала, изготвен по традиционния начин. С колеги от други научни учреждения те работят върху създаване на медицински датчици, които биха могли да откриват маркери, свързвани с определени заболявания. Примеси във фолиото привличат молекулите на въпросните биомаркери към повърхността на материала, което променя неговата резонансна честота. Също така по този начин се разработва и сензор , който по подобен начин може да отчита стареенето на електроди в горивни клетки.
още по темата

Космическата агенция на Русия създаде безпилотен трактор

Преди Роскосмос обеща автономен трамвай, оборудван с медицинска техника
06.08.2019 / 12:49

Учени дадоха инфрачервено зрение на мишки, хората са следващите

Чрез експеримента мишките са били способни да "видят" инфрачервена светлина с дължина на вълната 980 нанометра
01.03.2019 / 12:48
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.