IFA 2019: Мега контраст и прозрачен OLED от Panasonic

На изложението IFA в Берлин, Германия, Panasonic представя прототипи на два телевизора. Единият носи кодово име "MegaCon" от Мега Контраст (Mega Contrast) използва два LCD слоя, за да осигури характеристики на черния цвят, съизмерими с тези на OLED телевизорите и същевременно способност за постигане на много висока яркост на образа.

Другият прототип е прозрачен OLED дисплей, резултат от сътрудничеството на Panasonic и Vitra по концептуален изследователски проект. Разработката се очаква да доведе до по-добро интегриране на електронни устройства в жилищни пространства, така че те да се сливат с интериора и да остават на заден план, когато не се използват.

Прототипът "MegaCon" използва 4K цветен външен и черно-бял вътрешен панел за директно модулиране на LED подсветката. По този начин се постига затъмняване на подсветката на ниво пиксел и се реализира контраст от 1 000 000 : 1 – непостижим досега за LCD панелите. По отношение на яркостта, дисплеят може да поддържа пълна пикова яркост от 1000 нита за неопределено дълго време, като същевременно покрива 99% от цветовия стандарт DCI P3.

Преминал подробни тестове в холивудски студия и компании за постпродукция, дисплеят осигурява еталонни нива на прецизност на цветовете.

Освен това, за разлика от други подобни LCD дисплеи с двоен панел, благодарение на помощта и обратната връзка от холивудската общност, при този дисплей е постигнат много широк зрителен ъгъл, без загуба на точност на цветовете, като е използвана уникална технология на Panasonic за ефективно елиминиране на ефекта на паралакс между двата панела.

Прозрачният OLED пък е показан вграден в дървена рамка и наподобява стъклен шкаф. Идеята е да се покаже нагледно как екран може да се вписва естествено в съвременно жилищно пространство.

Прозрачният OLED дисплей е резултат от съвместната работа на Panasonic и Vitra по концептуален изследователски проект. На поредица от работни срещи Vitra сподели своя опит в дизайна на мебели и пространства, който беше комбиниран с фокуса на Panasonic върху използването на съвременни технологии за подобряване на живота. В резултат на това бяха разработени редица идеи за приложение на новите технологии при интегриране на аудиовизуални устройства в нашето жилищно пространство. Прозрачният OLED дисплей е първата от тези идеи, която беше реализирана.

Проектиран от скандинавския дизайнер Даниел Рибакен и Panasonic Design Kyoto, прозрачният OLED дисплей е изработен от модерни материали като дърво, метал и стъкло. Технологичните компоненти са прикрити в дървена рамка, която играе и ролята на поставка за устройството. В рамката елегантно е вграден и светлинен елемент, който подобрява зрителното преживяване и присъствие.
още по темата

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S1H е първият фотоапарат можещ да снима в 6К резолюция при 24 кадъра в секунда
28.08.2019 / 06:27

Redmi подготвя телевизор с огромен екран

Продуктът се очаква в края на август
20.08.2019 / 12:02

Как да свържем компютър с телевизор?

Има няколко начина, но те до голяма степен зависят от това дали ще възпроизвеждате HD видео или игри
25.01.2019 / 03:23
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.