Роботите са стъпка по-близо до това да станат пълноправни компаньони на хората в космоса. Съвместно изграденият от IBM и Airbus робот CIMON (Crew Interactive Mobile Companion - интерактивен мобилен спътник на екипажа) се завърна на Земята на 27-и август след успешни тестове на Международната космическа станция. Сферичната машина трябваше да демонстрира както AI уменията си - като разпознаване на астронавтите и предлагане на инструкции - така и способността си да се движи автономно из станцията.

След успешно проведените експерименти, IBM и Airbus планират разработката на наследник на CIMON, който да разполага с по-добър компютър, микрофони и система за навигация. Новият CIMON също ще има по-добро разпознаване на реч, ще може да определя намеренията на астронавтите и ще включва записи на разговорите. Очаква се версия 2 да потегли към Международната космическа станция през декември.

Станцията много бързо започва да се превръща в изпитателна лаборатория за роботи от различни националности. Преди известно време САЩ изпрати Astrobee, докато Русия даде своя принос с хуманоидния Федор. Повечето космически агенции виждат роботите като ценни помощници на хората в жестоките и непредвидими условия на космоса - не само в технически план, но и от чисто психологическа гледна точка - при дълъг престой на станцията или далечни бъдещи полети.