Facebook взе мерки относно оплакванията, които получи за практики за лицево разпознаване при тагване на лица в снимки. Социалната мрежа добавя нови опции, в които потребителите могат да управляват Face Recognition настройките и също така спира да сканира лица по подразбиране. Тези потребители, които искат да ползват тази опция, ще трябва изрично да дадат съгласието си. Новите опции ще бъдат налични съвсем скоро, а всички ще получат известие за промените. Ако не предприемете действия, това ще означава, че приятелите ви ще могат да ви тагват в снимки, но няма да им излизат автоматично предложения, базирани на лицево разпознаване.

Разбира се, има напълно основателни причини да активирате лицевото разпознаване. Facebook предупреждава, че Photo Review, което предупреждава, когато някой качи ваша снимка, дори когато не сте тагнати в нея, също ще изключи лицевото разпознаване по подразбиране. Ако искате да следите дали някой качва ваши снимки без позволение, добре е да активирате Face Recognition опцията.

Промените също ще направят възможно потребителите да изберат коя опция да ползват директно от известието, без да се налага да се ровят в настройки и допълнителни екрани. Всички промени ще бъдат налични и валидни в глобален мащаб.

Новият подход на Facebook може би ще бъде приветстван от хора, които смятат, че социалната мрежа използва лицевото си разпознаване твърде агресивно. Промените идват малко късно, защото Facebook не успя да блокира заведено дело, според което мрежата е ползвала събраните биометрични данни от Face Recognition в разрез с наредба за защита на биометричната информация в Илинойс. Ако Facebook загуби делото, ще трябва да компенсира над 7 милиона души, чиито данни притежава без изрично позволение.