Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S1H е първият фотоапарат можещ да снима в 6К резолюция при 24 кадъра в секунда
Panasonic с гордост представи нови цифров безогледален фотоапарат със сменяема оптика Lumix S1H. Той е оборудван с пълноформатен (full-frame) заснемащ сензор и се нарежда до останалите два Lumix S модела, които компанията показа през пролетта.

Според Panasoni Lumix S1H е първият в света фотоапарат, предлагащ възможност за запис на видео в 6K резолюция и 24 кадъра в секунда. Сред останалите предлагани режими за 5.9K/30p видео (с екранен формат 16:9) и 10-bit 60p 4K/C4K видео. Важно нещо, което прави Lumix S1H специален фотоапарат, е неограниченото време за запис във всички режими, благодарение технологиите на Panasonic за отвеждане и разсейване на топлината.

Моделът използва новоразработен 24,2-мегапикселов пълноформатен сензор с технология Dual Native ISO, която в комбинация с оптималната обработка на сигналите от процесора Venus Engine, осигурява висока чувствителност и минимален шум. Lumix S1H предлага динамичен диапазон от 14+ стопа, съизмерим с този на кинокамерите, както и V-Log / V-Gamut съвместимост с популярната технология за колориметрия, наречена "VariCam Look".

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Dual Native ISO Sensitivity е технология, заимствана от професионалните камери VariCam на Panasonic. Тя използва процес, който позволява на сензора да улавя светлината по коренно различен начин, извличайки повече информация без влошаване на качеството на образа. В резултат на това, фотоапаратът може да превключва между стандартна и висока светлочувствителност, без почти никакво увеличаване на шума или други артефакти, уверени са от компанията. Dual Native ISO дава на филмовите оператори по-големи творчески възможности, както и способност за снимане при по-слабо осветление, което спестява време на снимачната площадка. Двете първоначални ISO чувствителности са 640 и 4000, позволяващи на операторите да снимат разнообразни светлинни условия.

Разбира се, Lumix S1H е и фотоапарат. Може да се каже, че това е Lumux S1, но превдлагащ по-ниско качество заради АА филтъра на сензора. Въпреки това камерата идва с повечето фунцкции, познати от останлите представители на S сертията. Тя може например да заснема изображения в 14-битов RAW формат за прецизно пресъздаване на детайлите. Налице е вече познатият режим, при който режим се заснемат осем последователни кадъра с прецизно изместване на сензора от стабилизатора на образа. След това процесорът комбинира информацията от заснетите кадри и синтезира изображение с резолюция, еквивалентна на 96 мегапиксела (12000 x 8000).

Фотоапаратът може да снима в серия с 9 кадъра в секунда при фиксиран или 6 кадъра в секунда при следящ автофокус. Функцията Eye AF (Автофокус върху око) пък разпознава дори зеницата на окото и точно фокусира върху нея за впечатляващи портретни снимки. Освен това, LUMIX S1H използва модерна технология с изкуствен интелект, която открива специфични обекти – хора и бързо движещи се животни, включително кучета, котки и птици. Фотоапаратът продължава да следи тези обекти, дори когато те се обърнат с гръб.

Нови обективи

Заедно с новия фотоапарат Panasonic представи и два нови обектива – един за пълноформатната Lumix S серия и един за продуктите ѝ с Micro Four Thirds сензори.

Panasonic представи видео-ориентиран пълноформатен фотоапарат

Lumix S PRO 24-70mm F2.8 (S-E2470) е стандартен варио обектив с универсално приложение – от пейзажни до портретни снимки. Както и при други обективи за L байонета е налице двойна система за фокусиране, комбинираща линеен мотор и стъпков мотор, и може да бъде управлявана от сензора с максимална скорост 480 кадъра в секунда. Според компанията обективът има и много изразително превъзходство по отношение на видеозаписа. Той е оборудван с механизъм за потискане на т.нар. фокусно дишане, което е характерен проблем при сменяемите обективи, предназначени за статични снимки.

Стремежът на Panasonic е до 2020 г. да разработи най-малко десет обектива, с акцент върху "LUMIX S PRO" моделите и да продължи да разширява продуктовата гама на обективите си от серията S. Понастоящем повече от 45 сменяеми L-Mount обектива се предлагат или предстоят да бъдат налични от Panasonic, Leica Camera AG и Sigma.

Другият нов обектив е LEICA DG Summilux 25mm / F1.4 II ASPH. Предназначен e за универсална употреба със своето фокусно разстояние 50mm (приравнено към 35mm фотоапарат). Съответствието със строгите стандарти, удостоверено със световно известното име на LEICA, гарантира най-високо качество на образа, подчертават от Panasonic.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.