Колко и какви технологични продукти си купуват българите

Като цяло българското общество може да среща проблеми с цифровизацията, но новото поколение с лекота се дигитализира във всяко възможно отношение. Без значение дали говорим за средства за комуникации, транспорт, наука или изкуство едни от най-търсените продукти в днешно време са цифрови.

Един от основните търсени продукти в момента се оказват е-скутерите. Дали, защото те вече се отдават под наем и в София, или защото е по-изгодно да се пътува през града с тротинетка, популярността им без съмнение расте главоломно. Само за второто тримесечие на 2019, еBay отчита, че българите са закупили над 380 електрически скутера.

Освен това точно преди ваканционния период у нас са инвестирани големи суми за таблети и електронни книги вероятно, за да се подсигурят с добро четиво на плажа или на път. Над 2400 таблета и електронни книги са намерили новите си собственици у нас.

Към списъка с електронни джаджи, които трябва да вземем на път, все по често българите добавят и дронове. Само за месеците март-юли в български ръце са кацнали над 110 дрона. Въпреки високата средна цена и нуждата от специални умения, дроновете си проправят път на нашия пазар.


Колко и какви технологични продукти си купуват българите


Разбира се на пътешествие не се тръгва без фотоапарат или видеокамера. Въпреки високите цени на техниката у нас са вложени над 425 хил. лева за обективи и филтри, а повече от 88 хил. лева за видеокамери. В допълнение за бинокли и телескопи българите са похарчили над 70 хил. лева.

Родният пазар винаги е бил приветливо място за най-новите смартфон технологии, за това не е изненада, че в тази категория са най-продаваните джаджи на платформата. Българите са вложили общо над 1 млн. лева за нови смартфони и аксесоари. Над 2000 нови смарт часовника също вече пътуват из страната. Интересен феномен е, че се завръща интересът към добрия звук на път. Дали в метрото или в самолета българите обичат музиката и са похарчили значителна сума за портативни аудио системи и слушалки достигаща почти 160 хил. лева.

Макар и малко на брой – само 31 – инвестициите в оборудване за виртуална реалност също будят интерес. Явно тази технология се опитва да си проправи път и у нас. Но технологичният скок не е само за забавление. Доказват го българите, които са придобили 3D принтери през платформата. Общо над 370 такива устройства са закупени от нашенци, за предходното тримесечие. Много често се те се внедряват в научна дейност или директно в производството на различни иновационни компании.
още по темата

Смарт очила ще помагат при липсата на концентрация

Те ще потъмняват, когато се разсейвате
30.10.2019 / 11:32

Импулсна технология размразява прозорци за секунда

Ако екипът на университетите UIUC и Kyushu University успее докрай в своите опити, скоро може да забравим досадното чистене на прозорците на автомобила посред зима
03.09.2019 / 02:13

А1 стартира нов мобилен план А1 Kids

Новият тарифен план се предлага ексклузивно за всеки потребител, закупил детски интерактивен часовник от серията MyKi
26.08.2019 / 03:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.