НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
Един от най-големите научни успехи на мисията "Аполо" беше събирането на проби от Луната, които бяха върнати на Земята за изследвания. Дори 50 години по-късно тези проби все още водят до нови научни открития. От НАСА се надяват да повторят този успех с мисията "Марс 2020", която има за цел да събере проби от Червената планета, пише Digital Trends.

Предизвикателството в случая е как да се донесат тези проби обратно до Земята. Ако мисията е успешна, за първи път учените ще разполагат с материал, събран от друга планета. "Аполо 11" демонстрира огромната стойност и значение на върнатите проби за анализи тук, на Земята", коментират от космическата агенция.

Плановете на НАСА са фокусирани кратера Джезеро, където роувърът Mars 2020 ще кацне. Той ще събере пробите и ще може да извърши основни анализи, а след това две последователни мисии ще бъдат необходими, за да се пренесат тези проби отново на Земята. Първата от тях ще включва изпращане на ракета, наречена Mars Ascent Vehicle, заедно с космически кораб и втори роувър в кратера. Те ще трябва да вземат пробите и да ги изведат в орбита около Червената планета. Втората мисия ще пресрещне пробите и ще ги върне на Земята.

За да се постигне всичко това, от НАСА ще си сътрудничат с Европейската космическа агенция. Всъщност мисията е част от по-големия план на НАСА в крайна сметка да изпрати хора на Марс.

"Точно както първите проби останаха в историята, когато се върнаха на Земята от лунното Море на спокойствието, тези първи проби, донесени на Земята от друга планета, ще бъдат запомнени и ще ни изумят отново", допълват от космическата агенция.
още по темата

НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
16.10.2019 / 10:11

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

12 проекта ще помагат на NASA да изследва Луната

Иновативните нструменти ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които агенцията ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services
03.07.2019 / 10:41

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.