Приложение ще показва какво е здравословното ви състояние след 30-секундно селфи

За съвсем кратко време смартфоните се превърнаха в неразделна част от нашия живот, а съвсем скоро те вероятно ще ни помагат да следим цялостното си здравословно състояние, пише Digital Trends. Учени от Университета в Торонто са разработили софтуер именно с тази цел. Той е наречен Anura и представлява революционно мобилно приложение, което може да определи състоянието на потребителите само след 30-секундно селфи. Вероятно следващият ви въпрос е: "Но колко информация е възможно да се получи от едно селфи?" Истината е, че много повече, отколкото предполагате.

Да ти влезе под кожата
Anura обеща впечатляващо пълно изследване само за половин минута от вашето време. На база на лицевите черти и характеристики на потребителя, уловени чрез най-новата технология за дълбочинно обучение, приложението може да оцени вашия сърдечен ритъм, дишане, стрес, възраст на кожата, индекс за телесната мазнина, риск от инфаркт и инсулт, кръвно налягане, сърдечно съдови заболявания и много други.

Това се постига чрез използването на трансдермално оптично изобразяване. Това е безконтактен метод за събиране на данни чрез използването на оптичните сензори на телефона, за да се уловят промените в хемоглобина под кожата. Това на свой ред отразява физическите и психологическите промени на потребителя.

"Тъй като нашата кожа е прозрачна, светлината може да проникне през повърхността. Под нея тя среща два типа протеини. Единият е меланин, а другият е хемоглобин. Когато светлината се връща към нашите телефони, изключителните оптични сензори на устройствата могат да уловят тази информация. По тази причина ние оставяме настрана данните за меланина и вместо това анализираме само хемоглобина. Можем и да получим и подробна картина на това как хемоглобинът е концентриран в различните части на лицето", отбелязва Канг Ли, преподавател по приложна психология и човешко развие в Университета в Торонто.

Субдермалното изображение на човешкото лице представлява схема от цветове, като колкото по-ярки са те – толкова по-високи са нивата на концентрация. От това може да се получи доста информация в зависимост от изградения изчислителен модел. В случая на Anura всеки един показател е получен от различен изчислителен модел, на база на една и съща обща информация. От екипа описват това като да се съберат студенти в една стая и всеки да напише своя собствена история на обща тема. Резултатите наистина се оказват впечатляващи, като учените успяват да постигнат 96% точност при измерването на кръвното налягане.

"Смятаме, че нашата технология ще промени правилата на играта, тъй като използва съществуващата технология в смартфоните, които са все по-разпространени. Ние отделяме много време да гледаме нашите устройства. Ако можем да посветим няколко секунди от тях за проверка на здравословното си състояние, то ще знаем кога кръвното налягане или другите индекси са проблематични", обяснява Ли.

Най-голямото предизвикателство
Разбира се създаването на работещо приложение за следене на здравословното състояние си е предизвикателство само по себе си. От една страна трябва AI алгоритмите да бъдат обучени да предсказват с точност различните измервания. От друга страна обаче лицевите данни, които се анализират, трябва да са максимално добри. Това означава, че трябва да се поеме контрол над камерата на смартфона и да се регулират настройките като например ISO и баланса на бялото, за да се гарантира най-висока качество на информацията. Всъщност приложението може само да се адаптира спрямо заобикалящата среда, т.е. то може да въведе корекции в зависимост от това колко добро е осветлението.

Друга трудност, която е трябвало да се преодолее, е създаването на потребителски интерфейс, който да бъде разбираем за всеки потребител. За тази цел при всеки показател стойностите са обозначени в зелено (добре), жълто (средно), червено (лошо). При кликане върху всеки цвят може да се види медицинското обяснение какво точно се измерва и какво означават резултатите. От екипа подчертават, че те не се опитват да превърнат приложението в игра, а се стремят да поднесат информацията, така че всеки да я разбира. "Целта е потребителите да разберат кога трябва да предприемат действия", подчертава Ли.

Екипът се надява, че завършеният продукт може да бъде полезен инструмент както за пациенти, така и за лекари. Според Ли приложението може да се окаже изключително ценно за онези части от света, където липсва достъп до постоянна висококачествена здравна грижа. Освен това то може да се използва от по-възрастни хора и такива, които трудно могат да излизат за редовни прегледи.

В същото време мобилното решение може да допадне и на онези потребители, които търсят по-удобен и евтин начин да проверяват своите показатели. "Не става дума да се заменят лекарите, подчертава Ли.

Основна версия на приложението – за измерване на сърдечния ритъм и стреса – вече е достъпна за iOS и Android, но вероятно в съвсем близко бъдеще ще бъде пусната и една по-пълна версия на Anura.
още по темата

Швейцарски учени са открили как може да се забави стареенето

Не само в Силициевата долина работят по технологии за удължаване на живота
20.06.2019 / 04:15

Потребителите на Samsung Health ще имат достъп до услугите на Calm

Приложението предлага медитация, програми за сън и др.
06.03.2019 / 08:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.