Потребителите на Instagram вече могат да маркират невярното съдържание

Новата програма е малко по-различна от пилотната версия, пусната през май
От днес потребителите на Instagram могат да докладват за съдържание, което според тях е невярно, пише Engadget. Социалната мрежа ще използва тази обратна връзка, за да разбере по-добре дезинформацията на платформата си, а също така и за да обучи своя изкуствен интелект да открива фалшивите публикации. С времето Instagram освен това ще използва подобни "сигнали" – например колко старо е съобщението и какво е предишното поведение на потребителя – за да установява дали е необходима проверка на фактите от трета страна. Тази програма е малко по-различна от пилотната версия, пусната през май, която позволява на потребителите да маркират фалшивото съдържание директно за проверка на фактите. Към момента обаче изглежда, че това ще останем само пилотен проект.

За да се маркира фалшиво съдържание потребителите трябва да кликнат върху менюто с трите точки в горния десен ъгъл в дадена Instagram публикация. След това трябва да изберат "не е приемливо" или "фалшива информация". Ако дадено съобщение наистина е грешно, то няма да бъде изтрито, но то ще бъде изтеглено по-назад. Създателят на съответната публикация няма да бъде уведомяван, когато неговотро съдържание се преглежда и той няма да знае какво е решението след проверката на фактите.

Публикациите в Instagram ще бъдат разглеждани от същите компании, проверяващи факти, които следят и маркираното съдържание във Facebook. Една от тези организации – Full Fact – наскоро разкри, че алгоритъмът на Facebook за проверката на фактите се нуждае от усъвършенстване. Всъщност възможността Instangram потребителите да маркират грешното съдържание може да не окаже особена промяна в краткосрочен план, но може да помогне на Facebook да създаде по-силни инструменти за откриване на неправилната информация.
още по темата

Как Instagram избира какви снимки да предлага на потребителите

Система с изкуствен интелект на Facebook подбира изображения според вкусовете ви
26.11.2019 / 06:06

Вече можете да контролирате споделянето на данни с трети приложения в Instagram

Ще знаете повече какво иска дадено приложение и лесно ще можете да му откажете достъп до данните си
16.10.2019 / 12:45

Местните власти ще могат да използват Facebook, за да информират за извънредни ситуации

Социалната мрежа обещава "значително да увеличи" видимостта на съобщенията
29.08.2019 / 03:10

Facebook разработва ново приложение

Threads е опит да се обедини най-доброто от Instagram и Snapchat
27.08.2019 / 10:42

Instagram и WhatsApp с нови имена?

Промяната се очаква да бъде изцяло козметична и няма да засяга характера на съществуващите услуги
06.08.2019 / 01:36
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.