От Facebook са плащали на хора да транскрибират гласовите разговори в Messenger

Компанията е преустановила практиката
Вече можете да добавите и Facebook към списъка с технологични компании, които спряха транскрибирането на аудио разговори във връзка с притеснения за сигурността. Социалната мрежа е потвърдила, че са били наети хора, които са транскрибирали чатове в Messenger, за да установят дали изкуственият интелект правилно е интерпретирал съобщенията. Тази практика обаче е спряна преди седмица. От Facebook обаче уверяват, че данните са анонимизирани и са събрани единствено от потребители, които доброволно са се съгласили на това.

Проблемът според източниците на Bloomberg е в липсата на прозрачност. Наетите хора от TaskUs не са знаели откъде идват записите или защо те ги транскрибират. Това е накарало някои от служителите да смятат, че тяхната работа не е етична, особено когато някои от разговорите са включвали вулгарен материал. Освен това в политиките за неприкосновеност на данните на Facebook също не се уточнява, че хора може би ще следят съдържанието.

Не е изненадващо, че от социалната мрежа са преустановили практиката си веднага. Отдавна съществуват опасения, че служителите могат да чуят чувствителна информация и потенциално да злоупотребят с нея. Компанията освен това се бори с обвиненията в подслушване на телефоните с цел таргетиране на реклами, а транскрибирането на разговори в Messenger определено няма да й помогне да спечели общественото одобрение.

Всъщност основното предизвикателство е да се постигне баланс между неприкосновеността на данните и техническите нужди. AI транскрибирането трябва още да се подобрява и е трудно да се увеличи точността без добър пример. Ако Facebook трябва за постоянно да сложи край на своята програма за транскрибиране, то може би ще се наложи социалната мрежа да потърси работеща алтернатива за усъвършенстване възможностите на изкуствения интелект или да приеме, че няма да има значително подобрение при точността още дълго време.
още по темата

Facebook разработва ново приложение

Threads е опит да се обедини най-доброто от Instagram и Snapchat
27.08.2019 / 10:42

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41

Apple ще принуди Facebook да промени Messenger и WhatsApp

С iOS 13 приложенията вече няма да могат да работят на заден фон
07.08.2019 / 11:08

Instagram и WhatsApp с нови имена?

Промяната се очаква да бъде изцяло козметична и няма да засяга характера на съществуващите услуги
06.08.2019 / 01:36

Как да се предпазим при теч на финансови и лични данни?

Най-важното в случай на пробив във финансова институция, на която сме клиенти, е своевременната реакция
06.08.2019 / 11:35
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.