Песни могат да се използват за пренос на данни

Учени работят върху метод за предаване на информация чрез честоти, възприемани от човешкото ухо
Една песен може да предава истории, настроения, емоции... а сега и данни със скорост до 400 бита в секунда. Това е възможно благодарение на разработка на екип от Швейцарската висша техническа школа в Цюрих. Системата преобразува информация в последователност от звуци, които после се декодират подобно на QR код.

В доклад, представен на конференция на института IEEE в Лондон специалистите от Цюрих са демонстрирали възможност за изпращане на данни заедно с музикална композиция, без това да бъде възприето от слушателя. Участниците в проекта подчертават, че са имали за цел да постигнат резултат, без пречат удоволствието от слушане на музика.

За кодиране се използват доминиращи ноти в конкретното произведение, върху които се налагат по две други – леко по-ниски и по-високи, но звучащи по-слабо. Също така се използват и хармоници на най-силните ноти, между които също се вмъкват допълнителни такива.

Данните се кодират именно в тези добавени ноти, които се улавят от микрофоните на устройства като смартфони, но остават невъзприети от човешкия слух. Това е така, тъй като чувайки силна нота няма как да възприемем другите две по-тихи с друга честота.

За опорен сигнал, указващ на декодера присъствието на данни в музиката, се използват ноти с много висока честота, които не се възприемат от човешкото ухо.

Композиции с множество доминиращи ноти, като силна поп музика, са най-подходящи за скрит пренос на данни, посочва се в изследването. В идеални условия е възможно да бъде достигната скорост до 400 бита в секунда, но в реални такива това число е по-скоро около 200.

Новият метод, използващ мултиплексиране с ортогонално честото разпределение на каналите, предлага по-висока пропусквателна способност спрямо други подобни разработки. При предишни експерименти е установено, че ако скоростта на пренос на данни превиши 400 бита в секунда, слушателите започват да долавят понижаване на качеството на слушаната музика.

Демонстрирайки възможностите на метода изследователите са изпращали на всеки 0,7 сек. URL адрес в концертно изпълнение на музикална група, състояща се от сътрудници на университета. Засега не е налице общодостъпно приложение на базата на алгоритъма.

Предимства на предаването на данни чрез звук

Днес всички смартфони, таблети и лаптопи са снабдени с микрофони. На много обществени места, като магазини, стадиони, ресторанти и др. пък звучи фонова музика. Според авторите на изследването тяхната технология може да използва за формиране на комуникационен канал, който не изисква допълнително оборудване и каквато и да е настройка, Това би било удобно например в хотели, където гостите могат да получават достъп до локалната мрежа без въвеждане на пароли на своите устройства.

Разбира се, трябва да се подчертае, че идеята не е нова. Съществуват редица стартъпи, които работят в тази насока, например: Chirp, Lisnr и Trillbit.

Миналата година Chirp в партньорство с в британската енергийна компания EDF Energy проведе изпитания на своята система в една от нейните атомни електроцентрали. Оборудването в нея е допълнено с възможност за предаване на данни за състоянието си с помощта на звук. От там са обърнали внимание на нестандартния подход, тъй като на територията на АЕЦ са забранени радио комуникациите. Технологията е била използвана и за връзка с мобилни работници.

Разработка на Chirp е използвана и в рекламни кампания на разпространителя на игри Activision и от производителя на играчки Hijinx.

Lisnr създава технология за платежни системи. Стартъпът, в партньорство с компанията Ticketmaster, продава цифрови билети за концерти. В Trillbit пък експериментират с използване на своя разработка в търговски обекти, а също в системи за навигация в сгради и регистрация на посетители на масови събития.
още по темата

Роботизирана опашка ще пази възрастни хора от падания

Устройството помага при пазене на равновесие
29.08.2019 / 05:32

Как музиката се освободи от оковите на домашната уредба

Когато Sony представи първия си уолкмен през 1979 г., това беше първата стъпка към освобождаването на меломаните от редица ограничения
02.07.2019 / 09:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.