Учени намалиха милиони пъти разхода на енергия на чипове за невронни мрежи

Специалисти от Масачузетскитя технологичен институт публикуваха доклад за разработен от тях опто-електронен чип за ускоряване на невронни мрежи. Интересното при него е, че в сравнение с аналози потреблението му на електроенергия е намалена с порядъци.

Чиповете ускорители позволяват изпълняване на сложни задачи като машинно обучение при по-малък разход на енергия. При електронните чипове обаче е налице физически предел на потребяваната мощност, а фотонните такива се нуждаят от едри оптични компоненти и затова те се използват само в не особено големи невронни мрежи.

На теория минималното потребление на новия ускорител е над 10 млн. пъти по-ниско спрямо електронните такива и 1000 пъти спрямо фотонните. По думите на изследователите това е постигнато чрез радикална оптимизация на ресурсоемката процедура по умножение на матрици и използване на нова опто-електронна система, кодираща данните в оптически сигнали с висок коефициент на полезно действие.

Разработчиците се надяват, че новият чип ще помогне за намаляване на потреблението на електроенергия в центровете за обработка на данни, които все по-често се използват за обширни невронни мрежи.
още по темата

Смартфон диагностицира заболявания по кашлицата

За целта е обучена невронна мрежа с хиляди записани звуци в комбинация с диагнози и симптоми
20.06.2019 / 10:44

Изкуствен интелект ще помага при оценките на атлетите на Олимпиадата в Токио

Сензори ще следят движенията на състезателите, а невронна мрежа ще създава 3D модели на техните представяния
12.06.2019 / 04:28

Невронна мрежа подобрява графиката на Doom

Дали изкуственият интелект може да се използва за опресняване на класически заглавия?
12.12.2018 / 12:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.