Миналата есен корейският автомобилен гигант Hyundai обяви плановете си да включи соларни панели в част от моделите си. Сега, половин година по-късно, първият подобен модел излезе от фабриките на компанията. Sonata Hybrid може да бъде закупен в Южна Корея, а скоро ще е наличен и в останалата част на света.

Фотоволтаичните панели на покрива на колата целят да подпомогнат енергийно системите на автомобила - климатик, навигация, стерео, като по този начин облекчат алтернатора и намалят използването на конвенционално гориво за тези системи. Оттам трябва да паднат и въглеродните емисии, а също така и чистия пробег на колата да се увеличи. Соларният покрив трябва да е способен да зарежда между 30 и 60% от батериите в Sonata на ден, което на теория може да доведе до допълнителни 1300 километра пробег годишно.

Това не е особено значителна цифра и отразява ограниченията, които стоят пред фотоволтаиците (ограничена максимална енергия на квадратен метър (около 1kW в слънчев ден) и нисък процент на конвертиране в електричество (около 20%)). Въпреки това, решението на Hyundai може да направи тази технология по-масова - до този момент, поне при автомобилите, тя беше запазена за прототипи и специализирани състезания.