Пътнически дрон на NEC направи първи тестов полет в Япония

Япония иска да стане лидер в индустрията с пътнически дрони и сега е една стъпка по-близо до тази цел. NEC Corporation демонстрира за пръв път в реални условия своя пътнически четиривитлов дрон, който направи тестов полет и остана във въздуха за около минута. Компанията използва дистанционно управление на тестовата площадка в предградието на Токио - Абико.

Дронът, който се захранва от батерии, нямаше екипаж на борда и се издигна на около 5 метра височина, преди да кацне обратно на площадката. Според Bloomberg това е първият подобен тестов полет в Япония, проведен от голяма корпорация. Масовото производство на тези машини е предвидено за 2026-а година.
"Япония е доста гъстонаселена страна, което означава, че летящите коли могат много да облекчат пътния трафик", казва Коуджи Окада, един от водещите проекта. Автоматизирани доставки с подобни дрони са планирани за 2023-а година в Япония, а правителството се надява да позволи на хора да пътуват в тези машини от 2030-а година насетне.

Разбира се, пред тези цели стоят доста предизвикателства - технологични - като животът на батериите и чисто правни - все още няма единна регулация за подобни летателни апарати. Дронът на NEC тежи 150 килограма и има размери около 4 на 4 метра. Като добавим и пасажер, имаме над 200 килограма летателна маса, която трябва да бъде добре осигурена докато е във въздуха.

NEC далеч не са първата компания, която строи подобни машини. Uber, Volvo и съоснователят на Google Лари Пейдж също имат проекти, които се намират в подобен стадий на развитие. Предимството на NEC се изразява основно в подкрепата от японското правителство, което ще улесни правната страна на въпроса, докато инженерите работят по останалите предизвикателства.

още по темата

BlackFly е летяща кола на цената на обикновен SUV

Компанията Opener планира да пусне в продажба модела до края на 2019-а
13.02.2019 / 03:09

Летящата кола на Terrafugia влиза в продажба през 2019-а

Машината идва с хибриден двигател и много подобрения, цената не е известна
19.07.2018 / 01:30
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.