Ако някога сте искали да си изплетете ръкавици точно по мярка, но уменията ви в тази сфера граничат с тези на охлюв-космонавт, скоро роботите ще могат да го направят вместо вас. Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили компютъризирана система за плетене, която може да създава модни дизайни и да ги превръща в реални продукти.

Потребителите използват готови шаблони на широкоразпространени аксесоари, като ръкавици и шапки, които променят по желание и изпращат към системата. Невронна мрежа анализира моделите и може дори да предложи нови шаблони на базата на тези, които са и подадени (почти като истински дизайнер на дрехи). В тестове на инженерите, дори хора, които никога през живота си не са хващали игри за плетене, са били способни да използват системата и да се сдобият с шапки и ръкавици с доста интересни шарки.

Създателите на тази система казват, че целта им е да направят създаването на дрехи по този начин по-достъпно за повече хора, а също така да намалят екологичния отпечатък чрез по-ефективно производство. "Независимо дали искате да копирате любимите ръкавици на приятел или просто да използвате машината в училище за дизайн, ние целим да направим процеса по-достъпен и лесен", казва Александре Каспар - водещият учен в проекта.