Sony и Samsung ще възкресят UWB технологията

Целта им е да подобрят проследяването на локацията.
Sony и Samsung ще работят по нов проект за безжични технологии на къси разстояния. Wi-Fi и Bluetooth отдавна са неразделна част от нашето ежедневие. Други решения пък са се появявали, а след това са изчезвали или пък са намирали своето нишово приложение. Сега една технология, която беше особено популярна около 2000 година – свръхшироката лента (UWB) – може би ще бъде възкресена благодарение на консорциум, който се надява да й вдъхне нов живот, пише Engadget.

FiRa Consortium, който включва Samsung, Bosch, Sony и LitePoint, се е заел да създаде UWB екосистема. Надграждайки съществуващия IEEE стандарт 802.15.4/4z, който определя характеристиките на безжична свързаност за нискоскоростни данни, FiRa работи за налагането на нов такъв. Според организацията технологията има потенциала да революционизира ежедневието ни.

UWB работи като изпраща милиарди импулси в широк спектър от честоти, няколко GHz в честотна лента. Кореспондиращият приемник след това превръща импулсите в данни като слуша за познати импулсни последователности, изпратени от предавателя. Тъй като модерният UWB има ниско потребление на енергия, то се наблюдават много малко смущения с останалия безжичен спектър. Освен това тази технология е сигурна и изключително точна при определяне на локацията.

В началото на миналото десетилетие тези ползи превърнаха UWB в особено подходящо решение за военни и медицински приложения. Сега, благодарение на навлизането на Интернет на нещата, технологията има доста по-широки възможности за употреба. Според консорциума UWB може да се използва за идентифициране на потребителя при влизане или излизане от дадено помещение и за удостоверяването на пълномощия за достъп, без да се налага телефонът дори да се вади от джоба. Също така технологията би улеснила навигирането в големи пространства като летища и търговски центрове или пък при намирането на автомобила в паркинг. Дори може да ви помогнете да откриете приятел в тълпата. Технологията все още е далеч от потребителския пазар, но тя вече намира приложение в компании – и по-конкретно в организациите от автомобилния сектор.
още по темата

Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

Със Samsung Q900R 8К се превръща в реалност
24.06.2019 / 11:47

Алтерко разширява набора си от сензори за дома

Към умния контакт и сензора за температура и влажност се присъединяват сензор за наводнения и сензор за пожар
29.05.2019 / 12:17

Как да подобрим обхвата домашния Wi-Fi и го направим по-бърз (част 1)

Слабият Wi-Fi може да забавя връзката ви с интернет
22.05.2019 / 05:49
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.