Zeiss: 40 мегапиксела са повече от достатъчни за смартфон

Интересни забележки за камерите в смартфоните направи директорът на легендарната компания Carl Zeiss, Михаел Кашке, по време на официално откриване на фотографски музей в Индия. Мнението му е цитирано от изданието Indian Express.

Кашке е впечатлен от развитието на фотографските възможности на смартфоните, но споделя резерви по отношение не технологии като бинирането на пиксели. Също така той счита, че мобилните устройства никога няма да настигнат професионалното фото оборудване, макар че последното вероятно все повече ще е от значение на неговите основни купувачи.

По отношение на споменатото биниране (т.е. обединяване на информацията от съседни пиксели) той посочва, че прекалено малките пиксели водят до проблеми с шума в изображенията. "Мисля, че за повечето приложения, включително професионални, бих казал, че 40 мегапиксела са повече от достатъчни."

Междувременно повечето производители на мобилни устройства се опитват да изпъкнат, оборудвайки продуктите си със сензори с все по-високи резолюции.

Междувременно т.нар. алгоритмична фотография действително увеличава качеството на аматьорските снимки, камерите на смартфоните никога няма да достигнат нивото на професионалната техника, убеден е още Кашке. По думите му търсенето на такива продукти винаги ще е налице.

Не на последно място директорът на Zeiss направи интересен коментари и по отношение на иновативната система от пет камери на смартфона Nokia 9. По думите му от гледна точка на оптиката това вероятно е най-доброто, което може да се намери на пазара. В същото време трябва да се помни, че при смартфоните става дума за система от хардуер плюс софтуер. Кашке подчертава, че алгоритмичната фотография все още е в ранен етап на развитие и многообективните системи тепърва ще търпят развитие.
още по темата

Как да си направим автопортрет със смартфон

Съвети от модния фотограф Virginia Y
20.11.2019 / 05:59

Стартират предварителните продажби на новия Samsung Galaxy Note10|10+

При връщане на свой стар смартфон, потребителите ще могат да се възползват от 200 лева отстъпка за двата модела
08.08.2019 / 11:56

Amazon ще предлага моден асистент

Personal Shopper дава достъп до стилист, който избира дрехи според вашите вкусове
01.08.2019 / 11:36

Xiaomi и Light обявиха партньорство за подобряване на мобилната фотография

Двете компании ще разработват камери за мобилни устройства
28.02.2019 / 12:19
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.