LightSail 2 вече се носи върху светлинни лъчи

LightSail 2 - интересният космически апарат, задвижван от светлина и групово финансиран, официално започна пътуването си. The Planet Society официално обяви днес, че машината е разгънала соларното си платно и вече получава светлинно налягане, което генерира движение. Всички системи работят нормално, а платното се е ориентирало към Слънцето.

"Днес успешно поехме на пътешествие, яхнали слънчеви лъчи" каза Бил Най, CEO на The Planetary Society в официално изявление. "Благодарение на екипа и хиляди души, които ни подкрепиха по целия свят, мечтата на основателите на нашата организация се сбъдна след повече от четири десетилетия".

Изображението, което е заснето от двете широкоъгълни камери на LightSail2, дава на учените доказателство, че апаратът е разгънал платното си. Всяка от тези 185-градусови камери е способна да улови половината от платното. The Planetary Society пусна и необработени снимки на Земята от перспективата на космическата машина.

Преди четири седмици, LightSail 2 беше изстрелян в космоса от Космическия център Кенеди на борда на Falcon Heavy ракета на SpaceX. За разлика от конвенционалните реактивни и йонни космически двигатели, този апарат разчита на енергията от фотоните, които се отразяват от платното, с размери на боксов ринг. Тъй като в космоса няма съпротивление, минималният момент, който тези фотони носят, е достатъчен, за да задвижи кораба в обратна на слънцето посока.

LightSail 2 вече се носи върху светлинни лъчи

© The Planetary Society


LightSail 2 ще прекара следващия месец издигайки се и разширявайки орбитата си, а след година се очаква да се върне на Земята.

още по темата

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.