Заради бъг във Facebook хиляди деца са били в чатове с неодобрени потребители

Засегнатите родители са били уведомени за проблема
Приложението на Facebook Messenger Kids е създадено около простото условие: децата не трябва да могат да говорят с потребители, които не са одобрени от техните родители. Но бъг е позволил да се заобиколи тази защитна мярка чрез системата за групови чатове, пише The Verge.

През изминалата седмица Facebook тихомълком е затварял тези групови чатове и е уведомявал потребители, но не е съобщавал публично за проблема. Някои от родителите са получи следното съобщение:

"Открихме техническа грешка, която е позволявала на приятеля на вашето дете – (името на приятеля) – да създаде групов чат с вашето дете и един или повече от потребителите, одобрените от родителите на съответния приятел. Искаме да знаете, че сме затворили този групов чат и ще гарантираме, че тези групови чатове няма да бъдат позволени в бъдеще. Ако имате въпроси относно Messenger Kids и онлайн сигурността, моля посетете Help Center и настройките за родителски контрол в Messenger Kids. Също така ще оценим и вашата обратна връзка".

От социалната мрежа отбелязват, че съобщението е било изпратено до хиляди потребители през последните дни. "Ние наскоро уведомихме някои от родителите с профили в Messenger Kids за техническата грешка, която открихме и която засяга малък брой групови чатове. Спряхме съответните разговори и осигурихме на родителите допълнителни ресурси за Messenger Kids и онлайн сигурността", коментират от Facebook.

Проблемът е възникнал заради начина, по който уникалните разрешения в Messenger Kids се прилагат в груповите чатове. При стандартен чат с двама души, децата могат да инициират само разговори с потребители, които са одобрени от родителите. Но тези разрешения стават по-сложни при груповите чатове заради многото участници в тях. Детето, стартирало групата, може да покани всеки потребител, одобрен за разговор, дори този потребител да няма разрешение да си общува с останалите деца в групата. Вследствие на това хиляди малчугани са били оставени да говорят с неодобрени потребители, което нарушава основното обещание на Messenger Kids.

Все още няма информация колко дълго време този бъг е бил в приложението, което пусна функцията за груповите чатове през декември 2017. Въпросът обаче засяга неприкосновеността на данните и е сериозен, тъй като Messenger Kids е създаден за деца под 13 години.
още по темата

Twitter планира масово премахване на неактивни профили

Ще се трият всякави акаунти, независимо от броя на последователите – в списъка е и този на Барак Обама
27.11.2019 / 01:11

От Facebook са плащали на хора да транскрибират гласовите разговори в Messenger

Компанията е преустановила практиката
14.08.2019 / 12:18

Instagram и WhatsApp с нови имена?

Промяната се очаква да бъде изцяло козметична и няма да засяга характера на съществуващите услуги
06.08.2019 / 01:36

Instant Games на Facebook напускат Messenger

Те се преместват в секцията Gaming в мобилното приложение на социалната мрежа
29.07.2019 / 12:25

VR гривната на Facebook ще измести ръкавиците за виртуална реалност

Tasbi ще ви позволи да се докоснете до виртуалния свят чрез комбинация от стискане или вибрация
23.07.2019 / 03:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.