С холограма на Microsoft всеки ще може дигитално да говори чужд език

Azure и HoloLens се обединяват, за да ни покажат какво ще е бъдещето
В Microsoft са създали холограма, чрез която всеки може да се сдобие с дигитално свое копие, владеещо чужд език. Софтуерният гигант показа технологията по време на конференция в Лас Вегас и демонстрира нейните възможности с помощта на Джулия Уайт, вицепрезидент на подразделението Azure.

Преди да излезе на сцената, Уайт е била снимана в специално студио за смесена реалност, за да може да се превърне в цялостна холограма. Дигиталната версия на Уайт излиза пред публиката, за да преведе нейната реч на японски. От Microsoft постигат това чрез Azure AI технологиите и невронно предаване на текст към реч (neural text-to-speech). Първоначално е бил направен запис на гласа на Уайт, като по този начин се създава персонализиран гласов подпис, за да звучи сякаш тя говори японски.

От Microsoft и преди са показвали холограми на хора, но елементът с превода е крачка напред за това какво може да се направи чрез HoloLens. Засега това изглежда само като една демонстрация и не може да се използва от потребители, тъй като за целта е необходимо специализирано студио за смесена реалност. Студиата на компанията са оборудване с осветление и камери с висока резолюция, които могат да създадат точно холограма на човек. А това определено не е нещо, което засега може да се направи у дома със смартфон.

Все пак демонстрацията на Microsoft без съмнение е впечатляваща и казва доста за амбициите на компанията с Azure и HoloLens. HoloLens 2 може би засега е насочен към компаниите, но технологичният гигант се опитва да създаде софтуер и услуги, които в крайна сметка ще развият добавената реалност.
още по темата

AI камери ще помагат за предотвратяването на унищожителните горски пожари

Към момента системата Bee2FireDetection работи в Бразилия и Португалия
22.07.2019 / 11:32

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06

Незабавният превод с камера на Google вече с по-добър AI и 60 нови езика

Ъпдейтът трябва да улесни използването на функцията за превод на текст, заснет с камера
11.07.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.