Toyota ще разработва своя лунен роувър 10 години

Някой ден астронавтите ще го използват, за да търсят замръзнала вода на Луната
Лунният роувър с шест колела ще може да превозва двама души на разстояние около 10 км, използвайки слънчева енергия и технология с горивни клетки, пише Engadget. Той ще бъде с дължина 6 м, ширина 5 м и височина около 3,5 м. Също така вътре в превозното средство ще се поддържа постоянно атмосферно налягане и на астронавтите няма да се налага да носят скафандри.

Графикът за създаването на превозното средство е доста натоварен и като се имат предвид предизвикателствата при разработването на технологиите за изучаването на космоса, Toyota и JAXA ще трябва да положат усилия, за да спазят своите срокове. Официалният план обхваща периода до 2022, а според предварителния план между 2022 и 2029 трябва да бъде подготвено изстрелването на роувъра.
  • Фискална 2019 година: Определяне на технологичните елементи, които трябва да се разработят за шофиране на лунната повърхност; идентифициране на спецификите на роувъра прототип.
  • Фискална 2020 година: Производство на тестови части за всеки технологичен елемент; производство на роувъра прототип
  • Фискална 2021 година: Тестване и оценка на произведените тестови части и прототипа
  • От 2022: Производство и оценка на роувъра прототип с мащаб 1:1
  • От 2024: Дизайн, производство и оценка на модела на роувъра, дизайна на реалния летателен модел
  • От 2027: Производство и тестване качеството на летателния модел
Според настоящия план се очаква роувърът да бъде готов за изстрелване през 2030. На теория той ще пристигне на Луната преди астронавтите и ще се движи автономно, за да може да отиде да ги посрещне. От JAVA се надяват превозното средство да помогне при изучаването на лунните полюси и търсенето на замръзнала вода. Ако амбициозният проект бъде реализиран, роувърът ще предостави на астронавтите уютно място, на което да избягат от лунната пустиня.


още по темата

12 проекта ще помагат на NASA да изследва Луната

Иновативните нструменти ще стигнат до лунната повърхност чрез бъдещите полети, които агенцията ще организира през своята програма Commercial Lunar Payload Services
03.07.2019 / 10:41

НАСА създава робот, който ще може да търси бактерии на другите планети

Той ще позволи на учените да търсят директно извънземен живот.
13.08.2018 / 10:07

Последно преди старта: вижте финалния трейлър на Rogue One

Rogue One: История от Междузвездни войни тръгва по кината на 3D, IMAX 3D и 4DX от на 16 декември 2016, но финалният трейлър на филма вече е тук и разкрива още малко от ключовата за вселената на Star Wars история.
14.10.2016 / 12:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.