НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
НАСА продължава със своите усилия да използва 3D принтирането в космоса, пише Engadget. Агенцията ще финансира проект на Made In Space с 73,3 млн. долара, който има за цел да покаже възможностите за принтиране на части за космически кораби в орбита. Планира се това се случи с помощта на Archinaut One – кораб за роботизирано производство, който ще бъде изстрелян през 2022 или по-късно.

Той ще лети на борда на ракетата Rocket Lab Electron и ще принтира два 310-метрови лоста от всяка страна, всеки от които ще разполага с две соларни батерии. Завършените батерии ще могат да произвеждат до пет пъти повече енергия в сравнение със соларните панели, които обикновено се поставят на космически кораби с такъв размер, подчертават от НАСА. Made In Space вече е принтирал подобни съоръжения през 2017, когато използваше локация на НАСА с условия, подобни на космическите.

Това е началото на втората фаза от партньорството между двете компании. Ако то се окаже успешно, ще се промени начинът, по който НАСА и другите подобни организации строят и поправят космическите кораби. Дори е възможно в крайна сметка да успеем да създадем кораб (макар и на този етап по-малък) в орбита. Не на последно място успехът на този проект може да позволи на космическите агенции да изстрелват малки сателити, които да получават големи енергийни колектори, след като започнат да обикалят около Земята. Също така все по-малко ще се налага на хората да излизат в открития космос, след като ще има роботи, които да могат да се справят с проблемите. Все още е доста рано за орбиталните корабостроителници от Star Trek, но това определено е стъпка в правилната посока.
още по темата

НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
16.10.2019 / 10:11

НАСА планира да изпрати още две мисии до Марс

Те ще имат за цел да върнат на Земята пробите, събрани от Червената планета
28.08.2019 / 12:22

Експеримент отхвърля теорията за "петата сила"

Опитът изследва дали тъмната енергия отслабва, когато присъства повече материя - противоположно на гравитационната
26.08.2019 / 04:07
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.