НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
НАСА продължава със своите усилия да използва 3D принтирането в космоса, пише Engadget. Агенцията ще финансира проект на Made In Space с 73,3 млн. долара, който има за цел да покаже възможностите за принтиране на части за космически кораби в орбита. Планира се това се случи с помощта на Archinaut One – кораб за роботизирано производство, който ще бъде изстрелян през 2022 или по-късно.

Той ще лети на борда на ракетата Rocket Lab Electron и ще принтира два 310-метрови лоста от всяка страна, всеки от които ще разполага с две соларни батерии. Завършените батерии ще могат да произвеждат до пет пъти повече енергия в сравнение със соларните панели, които обикновено се поставят на космически кораби с такъв размер, подчертават от НАСА. Made In Space вече е принтирал подобни съоръжения през 2017, когато използваше локация на НАСА с условия, подобни на космическите.

Това е началото на втората фаза от партньорството между двете компании. Ако то се окаже успешно, ще се промени начинът, по който НАСА и другите подобни организации строят и поправят космическите кораби. Дори е възможно в крайна сметка да успеем да създадем кораб (макар и на този етап по-малък) в орбита. Не на последно място успехът на този проект може да позволи на космическите агенции да изстрелват малки сателити, които да получават големи енергийни колектори, след като започнат да обикалят около Земята. Също така все по-малко ще се налага на хората да излизат в открития космос, след като ще има роботи, които да могат да се справят с проблемите. Все още е доста рано за орбиталните корабостроителници от Star Trek, но това определено е стъпка в правилната посока.
още по темата

Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
21.06.2019 / 11:27

НАСА разкрива тайните на най-далечния космос, изследван от човека

Космическата агенция публикува първите научни разработки за обекта Ултима Туле в Пояса на Кайпер
17.05.2019 / 06:32

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.