Русия се опитва да се върне обратно в състезанието за космически изследвания - страната успешно изстреля Спектр-РГ, ренгенов телескоп, който е разработен съвместно с германски учени. Апаратът ще пътува 100 дни до финалното си местоположение - втората точка на Лагранж, където ще проведе редица научни експерименти на милиони километри от Земята.

Очаква се мисията на Спектр да продължи 6,5 години, през които телескопът трябва да открие около 100 000 галактически клъстъра, стотици хиляди активни звезди и над 3 милиона супермасивни черни дупки. В допълнение към тази нова детайлна карта на космоса, уредът може да помогне по-добре да разберем и проучим тайнствените черни дупки, а също така да отговорим на въпроси, свързани с тъмната материя и разпределението на веществото в нашата Вселена.

Успешното изстрелване на апарата бележи нова точка в историята на руската астрономия. И въпреки че финалният дизайн на телескопа много се различава от първоначалната идея, а мисията беше забавяна на няколко пъти, този успех поставя Русия сред топ изследователите в ренгеновата астрономия. Очакваме първите открития през ноември.