Преди няколко месеца, през февруари, вторият космически апарат на японската агенция JAXA се приземи за пръв път върху астероида Ryugu, за да събере проби и да ги донесе обратно на Земята. Вчера Hayabusa2 повтори кацането за ново събиране на материал от по-дълбоките части на астероида, оголени в кратер, който сондата създаде чрез контролирана експлозия през април.

Прооцедурата е същата, като при първото кацане - Hayabusa2 каца за кратко, след което изстрелва нещо подобно на снаряд в повърхността на астероида и събира на борда вдигнатия от удара прах и материал. Всичко това се случва за около секунда.

След напрегнати моменти на очакване, JAXA потвърди, че мисията е успешна и Hayabusa2 е докоснала повърхността на астероида, привела е в действие системата и е събрала необходимия материал. Следващата част от плана на японската космическа агенция, е да опита да постави на повърхността на Ryugu всъдеходa Minerva II2, а ако всичко мине успешно, сондата ще започне едногодишното си пътешествие обратно към Земята през декември.