Учени от MIT променят начина, по който създаваме роботи

Мобилен двигател, създаден от екип на Масачузетския технологичен институт, може да промени начина, по който изграждаме роботите, пише Digital Trends.

Роботът е съставен от пет малки основни части, които могат да се събират и разединяват в различни функционални устройства – като крайната цел е да се построят други, по-големи роботи.

Проектът е базиран на концепцията, че всички форми на живот са съставени от 20 аминокиселини. Този подход е напълно различен от начините, по които днес се изграждат роботизираните системи.

Постижението на екипа от МIT е значението, тъй като новата система ни приближава до създаването на стандартизиран набор от части, които могат да се използват, за да се произвеждат други роботи или да се адаптират към специфични задачи.Чрез използването на малък набор от части екипът е създал двигател, който повтаря движенията на мускулите – като вървенето. Той също така може да изпълнява и по-сложни дейности, например да завърта зъбни колела. Не на последно място самият робот е изключително силен, тъй като може да вдигне седем пъти своето собствено тегло.

Крайната цел на проекта е чрез този двигател да могат да се създават повече роботи. "Помислете за 3D принтер, който може да създава електроника и роботи именно натам сме се насочили", отбелязват от екипа.

Учените се надяват чрез своята работа да променят роботиката и да я направят по-достъпна за всички. За да се създават роботи, вече няма да са необходими специфични умения, инженерна експертиза и сложна верига на доставки.
още по темата

Шампионка по шахмат срещу робот – 1:1

Нургюл Салимова победи Chess player в блиц срещата, загуби на сложното ниво
28.10.2019 / 03:45

3D принтер печата пиезоелектрично фолио за гъвкава електроника

Пиезоефектът от изготвеното по такъв начин фолио е далеч по-силен от този в традиционната керамика
19.09.2019 / 08:31

Сзъдадоха универсален език за програмиране на системи с ИИ

Благодарените на вградените средства за автоматизация Gen може да е полезен на новаци и експерти
30.07.2019 / 01:57

Нов 3D микроскоп позволява клетките да се изучават, без да бъдат увреждани

Технологията работи като ядрено-магнитен резонанс за клетки
18.07.2019 / 11:03

Швейцарски учени са открили как може да се забави стареенето

Не само в Силициевата долина работят по технологии за удължаване на живота
20.06.2019 / 04:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.