Проблемите с Facebook показаха как AI разчита вашите снимки

Благодарение на спирането на работата на Facebook по-рано тази седмица, стана ясно какво се случва зад дигиталната завеса – много от снимките на сайта бяха заменени с таговете, поставени от системите за машинно зрение на компанията.

Така че ако сте разглеждали качените си изображения, вместо да видите снимки от последното си пътуване или излизане с приятели вероятно сте прочели текст като "изображението може да съдържа: усмихващи се хора, танцуващи хора, сватба" или само "изображението може да съдържа: котка", пише The Verge.

На кратко: това показва как животът изглежда през погледа на компютър. Именно по този начин изкуственият интелект на Facebook ви оценява. Чувствате ли се засрамени пред всевиждащите дигитални очи?!

По същия начин изображенията са излизали и в Instagram, а освен подробно описание на сцените и обектите, са давали и предположение кой е на снимката на база на лицевото разпознаване на Facebook. (Компанията прави това за снимките, на които не сте тагнати от 2017).

Facebook използва машинно обучение, за да "разчита" изображенията по този начин поне от края на април 2016 и проектът заема голяма част от усилията на компанията за достъпност. Подобни тагове се използват, за да се описват снимки и видеа на потребителите със зрителни проблеми.

Това, което обаче не е ясно, е дали социалната мрежа използва тази информация за таргетиране на реклами. Много данни за живота на потребителите се съдържат в тези изображения – дали имате домашен любимец, какви са ви хобитата, къде обичате да ходите на почивка или дали сте фенове на винтидж коли, мечове или нещо друго.

Независимо от начин, по който тази информация се използва от социалните мрежи, е интересно да се надникне зад сцената на една от най-големите операции по събиране на данни в света. Също така случилото се показва до каква степен визуалният свят вече може да се разбира и от машините.

Подобренията в дълбочинното обучение през последните години наистина промениха света на машинното зрение и визуалното съдържание онлайн често се разбира от машините също толкова добре, колкото и текста. Но след като снимките вече могат да се разчитат, разбира се те също така могат да се съхраняват, анализират и да се използват за извличане на данни. Всъщност единствено когато системите имат проблем, както при последния инцидент, осъзнаваме, че това наистина се случва.
още по темата

Потребителите на Instagram вече могат да маркират невярното съдържание

Новата програма е малко по-различна от пилотната версия, пусната през май
16.08.2019 / 11:52

Instagram и WhatsApp с нови имена?

Промяната се очаква да бъде изцяло козметична и няма да засяга характера на съществуващите услуги
06.08.2019 / 01:36

С холограма на Microsoft всеки ще може дигитално да говори чужд език

Azure и HoloLens се обединяват, за да ни покажат какво ще е бъдещето
22.07.2019 / 02:54

Обновеният сайт на Twitter вече е достъпен

Той е по-бърз и предлага повече опции за персонализация
16.07.2019 / 04:59

Facebook следи слуховете за себе си със специализиран софтуер

Разработен през 2016 г., Stormtracker е бил използван за следене на различни публикации, злепоставящи компанията
09.07.2019 / 11:20
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.