От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
Президентът на Huawei Рен Женфей изрази позицията на компанията относно смекчаването на санкциите срещу нея, обещани миналата седмица от Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20.

По думите на Женфей смекчаването няма да окаже сериозно влияние върху бизнеса на Huawei. С други думи те няма да облекчат особено нейното положение. Затова там се преориентират за работа в условията на враждебност от страна на САЩ и възнамеряват да продължават развитието си именно в такива условия.

В компанията са уверени, че ще могат да продължат работата над новите си продутки, заменяйки американски технологии и компоненти и с китайски.

Миналата седмица в рамките на срещата на Г-20 в Япония Доналд Тръмп, след преговори с председателя на КНД Си Дзинпин, заяви, че американски компании отново ще могат да доставят свои продукти на Huawei. В началото това бе възприето като възможно сваляне на санкциите, но по-късно от Белия дом разясниха, че става дума само за известно смекчаване.

С други думи някои американски доставчици ще могат да възобновят взаимоотношенията си с китайския гигант, но техен списък засега не е публикван.

През май администрацията на Тръмп и Министерството на търговията на САЩ внесоха Huawei в "черен списък", обявявайки компанията за заплаха за своята национална сигурност. Вследствие на организации, сред които Intel, Google и Microsoft, бе забранено да си сътрудничат с нея. Това доведе до проблеми с производството на ноутбуци, сървъри и др. оборудване на Huawei. От там обаче обещават да не прекратяват дейността си, а някои американски компании (като Intel и Mircon) все пак продължиха взаимодействието си с китайците, възползвайки се от пробойни в законодателството.
още по темата

Huawei разкри ключови подробности за своята операционна система Hongmeng

Платформата ще конкурира Android и Windows
08.07.2019 / 11:37

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17

Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
27.06.2019 / 12:21

САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
25.06.2019 / 12:33

Google спря лиценза за Android и прекратява взаимоотношения с Huawei (допълнена)

Приложенията и услугите на компанията ще продължават да работят на вече наличните устройства на Huawei и Honor
20.05.2019 / 11:16
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.