В САЩ искат да забранят шифроването в WhatsApp, Telegram и др.

Администрацията на президента търси забрана на пълното криптиране в месинджърите
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда възможността за забрана за използване на технологии за шифроване на комуникации, които не могат да бъдат разбивани от силовите структури. В това определение влиза т.нар. пълно криптиране (end to end encryption), което гарантира че данните, изпратени през интернет могат да бъдат четени само от подателя и получателя. Такива методи се използват в популярни комуникатори като WhatsApp, Telegram и Signal.

Евентуална забрана на тези технологии е обсъждана по време на заседание на Съвета за национална сигурност на 26 юни 2019 г., съобщи Politico, позовавайки се на собствени източници.

Интересно е да се отбележи, че до консенсус не се е стигнало поради наличие на сериозни разногласия сред членовете на кабинета на Тръмп. В Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследвания (ФБР) считат, че залавянето на престъпници и терористи е приоритетна задача. От Министерството на търговията и Държавния департамент пък са изразили несъгласие с подобни мерки, позовайки се на потенциални икономически и дипломатически последствия.

Технологични гиганти като Apple и Google започнаха да внедряват такива технологии в продуктите си през 2014 г., след като Едуард Сноудън, бивш сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ, предаде на медии документи незаконни действия на разузнавателната организация.

Тогава се появиха детайли за програма, наречена PRISM, която на практика представлява масово следене на потребителите на интерет. По думите на Сонудън тя позволява следене на чужди електронни писма, подслушване на чатове, преглеждане на снимки и други файлове и получаване на допълнителни подробности от социалните мрежи.
още по темата

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41

Браузърът Chrome използва автоматично генерирани криптоалгоритми

Разработената МТИ система Fiat Cryptography обещава висока сигурност и бързодействие
29.07.2019 / 06:06

Ентусиасти създават музеи за стари компютърни вируси

Физически и онлайн музеи "експонират" зловредни програми
26.07.2019 / 04:43

Windows 10 тайно изпраща на Microsoft уеб активността на потребителя

Браузърът Edge изпраща адресите на посетените сайтове заедно с уникален идентификатор на потребителя
24.07.2019 / 05:07

Създател на компания за неподслушваеми смартфони бе осъден в САЩ

Директорът на Pantom Secure получи 9-годишна присъда, за десетилетие той е продал 20 хил. устройства
31.05.2019 / 01:50
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.