Стана ясно защо главният дизайнер на Apple напусна компанията

В компания, която се занимава само с печелене на пари няма място за творчески личности
В края на миналата седмица стана ясно, че главният дизайнер на продуктите на Apple, Джони Айв, напуска компанията. Журналисти от The Wall Street Journal и Bloomberg са установили обаче, че това не е спонтанна стъпка, а процес, започнал преди няколко години.

От медиите се опитат да отговорят на главния въпрос – защо Айв напуска една от най-известните технологични компании?

Според източници, запознати със ситуацията, причината е в липса на разбиране на дизайнера с директора на Apple – Тим Кук. Под това трябва да се разбира незаинтересованост на последния към дизайн. Подходът му към управлението на компанията се различава радикално от този на Стив Джобс, който през 1992 г. кани Айв в нея.

Под ръководството на Кук в Apple се е променила корпоративната култура – в това число заради назначаването на високи постове на нови лица, незапознати с принципите и традициите на Apple.

Всичко това е отблъснало Джони Айв, но преломният момент е дошъл след пускането на Apple Watch през 2015 г. Тогава той сподели, че годината предшествала представянето на продукта е била на сложната в кариерата му в компанията. Възможно е причина за това да са били разногласията за същнстта му. Айв е гледал на часовника като на моден аксесоар, останалите ръководители на Apple – като допълнение към iPhone. Втората визия за позиционирането е надделяла и в резултат часовникът не е постигнал очакваните продажби. За една година са доставени около 10 млн. бр., което е едва четвърт от очаквания обем. Хиляди емкземпляри на луксозната златна версия на Apple Watch за 17 хил. долара пък така и не са били продадени.

След всичко това Айв постепенно е започнал постепенното си оттегляне. Той е посещавал главния офис на Apple едва по няколко пъти седмично. Срещите с екипа си пък често е провеждал своя дом в Сан Франсиско, в хотели, в домовете на колеги и на други места, нямащи нищо общо с компанията.

Краят е настъпил на 28 юни 2019 г., когато Джони Айв обяви официално, че напуска. Накратко причините могат да бъдат формулирани така: В момента в основата на философията на Apple не стоят дизайнът и печеленето на пари, а само печалбите. Това, разбира се, не е нещо лошо, но и не е и среда за съществуване на творчески личности.

Въпреки всичко историята на Джони Айв в Apple не е приключена. Първият и основен клиент в новата му компания LoveForm ще е бившият му работодател.

Този позитивен момент обаче няма да предпази компанията от финансови загуби. Новината за напускането на дизайнера на iPhone, iPod, Mac и други култови продукти доведе до намаляване на капитализацията на Аpple с 9 млрд. долара.
още по темата

iPhone 11 се очертава да бъде най-скучният до момента

Радикални нововъведения се очакват едва през 2020 г.
08.07.2019 / 04:29

Бил Гейтс обяви коя е била фаталната му грешка начело на Microsoft

Компанията не успя да направи на пазара на смартфони това, което постигна Google
24.06.2019 / 12:01

Apple готви iPhone с уникален гъвкав стъклен екран

Апаратът може да се появи на бял свят след две години
30.05.2019 / 03:04

Apple Watch спаси човешки живот

Умният часовник предупредил за вентрикуларна тахикардия
08.04.2019 / 03:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.