Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
Президентът на САЩ обяви нещо като "амнистия" за китайската Huawei, която през май 2019 г. бе внесена в "черен списък", спиращ достъпа ѝ до технологии на американски компании. Доналд Тръмп обяви решението си след преговори с председателя на КНР Си Дзинпин в рамките на срещата на Г-20 в Япония. По-късно се разбра, че става дума само за известно разхлабване на санкциите срещу Huawei.

По думите на Тръпм по време на разговора това е била една от обсъжданите теми, но детайлното разглеждане на въпроса тепърва предстои. "Единственото, което мога да разреша сега са доставките на продукти на американски компании, използвани в стоки на самата Huawei", обясни той след срещата си със Си Дзинпин.

По-късно светлина върху това какво точно означават думите на президента на САЩ хвърли Лорънс Кудлоу, ръководител на Националния икономически съвет на Белия дом. В интервю за Fox News той подчерта, че става дума за временна амнистия, а не за пълно прекратяване на санкциите. Не се предвижда пълно възстановяване на доставките от американски компании, а само за някои от тях.

Засега няма конкретна информация за които точно американски компании става въпрос и за колко време те ще могат да доставят свои продукти на Huawei.

Не е ясно и какви са причините за отхлабването на санкциите. Възможно е това да е свързано със заплахата от рязък спад на приходите на много от засегнатите американски доставчици на Huawei. Microsoft и Intel вече се обърнаха към Тръмп с такива заявления. Значителни загуби може да понесе и Google, която обаче процедира по друг начин, опитвайки се да убеди ръководството на САЩ, че липсата на достъп до Android може да направи Huawei по-голяма заплаха за националната сигурност на страната. От китайската компания пък смятат, че успешното създаване на собствена операционна система ще доведе до отлив на 700-800 млн. потребители от услугите на Google.

Малко след обявяването на санкциите от властите на Китай проведоха срещи с компании като Microsoft, Dell, Sony, Samsung и др., по време на които им е било споделено за потенциални мерки срещу тях в случай че прекратят взаимоотношенията си с Huawei.
още по темата

Huawei разкри ключови подробности за своята операционна система Hongmeng

Платформата ще конкурира Android и Windows
08.07.2019 / 11:37

От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
04.07.2019 / 04:56

Huawei: Преходът към собствена ОС ще лиши Android от стотици милиони потребители

Предстои ли "балканизация" на мобилните платформи?
27.06.2019 / 12:21

САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
25.06.2019 / 12:33

Huawei ще получи Android Q поддръжка за последните си устройства

Водещите серии P30 и Mate 20 също са част от положителния списък с модели на компанията
24.06.2019 / 02:28
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.