Новите електрически автомобили в Европа ще издават изкуствени звуци

Системата ще уведомява пешеходците, когато колите се движат на ниска скорост
Не се учудвайте, ако все по-често чувате шум от движещите се електрически коли в Европа. От 1 юли новите модели в ЕС трябва да имат устройства, издаващи шум (Acoustic Vehicle Alert System или AVAS), които ще се включват винаги, когато превозното средство се движи под 19 км/ч. Теоретично системата ще уведомява пешеходците и колоездачите, че наблизо се движи автомобил – който без нея всъщност е безшумен. Звукът не е особено дразнещ, но той определено ще ви напомни, че трябва да бъдете внимателни, когато пресичате.

До 2021 всички нови електрически автомобили, включително вече съществуващите модели, трябва да имат подобни устройства за издаване на изкуствени звуци, пише Engadget. Вероятно колите, които вече са продадени и в движение, ще трябва да бъдат модифицирани спрямо новите изисквания.

Едва ли обаче всички ще са доволни от тези правила. От редица организации настояваха електрическите автомобили да създават звуци при движение на всички скорости. Също така онези, които са се надявали, че скоро ще се намали шумът от трафика по улиците, вероятно няма да бъдат особени щастливи от разпоредбите. Все пак се очаква, че промените ще допринесат за сигурността по улиците и ще помогнат за по-лесното възприемане на електрическите автомобили от хората.
още по темата

А1 стартира продажбите на електрическия скутер Xiaomi Mi

Моделът е компактен и лек, което го прави удобен за използване в градски условия
27.08.2019 / 12:08

Футуристичните превозни средства от CES 2019

На CES 2019 имаше всякакви тех продукти, включително и футуристични превозни средства...
13.01.2019 / 10:41

Флоуридът е в основата на по-дълготрайните батерии за електрически автомобили

Освен това те ще бъдат много по-безопасни за околната среда
10.12.2018 / 09:55
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.