Reuters: Западни специални служби са хакнали руската Яндекс

Целта на атаката е била следене на потребителите
Хакери, работещи за западни специални служби са атакували руската интернет компания Яндекс (Yandex) в края на 2018 г., съобщи Reuters, позовавайки се на информирани източници.

Те са съобщили на медията, че в системите на компанията е внедрен зловреден софтуер, наречен Regin, който да възможност за следене акаунтите на потребителите. Инструментът се използва от алианса "Five Eyes", в рамките на който САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада обменят разузнавателна информация.

Не е възможно да се определи коя точно от петте страни стои зад атаката. Известно е само, че тя се състояла в периода октомври-ноември 2018 г.

Представител на компанията призна, че атаката се е състояла и отбеляза, че нейната служба за сигурност я е засякла още в ранна фаза и я е неутрализирала преди хакерите да нанесат каквито и да е щети. Съобщава се, че помощ е била получена от Kaspersky Labs.

По данни на Reuters хакерите са искали да добият техническа информация за това как Яндекс разпознава различните потребители. Такива данни биха могли да помогнат на разузнавателни структури да получат достъп до лични съобщения от потребителски профили.

Източниците на медията съобщават още, че атаката срещу Яндекс е извършено именно с цел шпионаж, а не кражба на интелектуална собственост. По техни думи хакерите са имали достъп до системите на компанията в течение на няколко седмици без да бъдат засечени.
още по темата

Руската Яндекс тества робот-куриер

Яндекс.Ровер е предназначен за превозване на дребни пратки
11.11.2019 / 11:23

Години наред устройства на Apple са идвали с непоправима "пробойна"

Бъг в SecureROM бе наречен "подарък за специалните служби"
01.10.2019 / 11:47

Нов зловреден софтуер атакува през уеб приложения

Nodersok използва интернет сайтове, за да превърне компютрите в канали за атаки, без да разчита на зловреден код
30.09.2019 / 09:46

Китайски хакери следят потребители на iPhone, Android и Windows

Екипът за сигурност на Google - Project Zero – разкри редица злонамерени интернет страници, които успяват да получат достъп до устройствата жертвите, без те да разбират
03.09.2019 / 04:35

Microsoft ни подслушва през Xbox

Контрактори на технологичния гигант преслушват гласовите команди на игралната конзола и Cortana, "за да подобрят технологиите"
22.08.2019 / 11:41
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.