Reuters: Западни специални служби са хакнали руската Яндекс

Целта на атаката е била следене на потребителите
Хакери, работещи за западни специални служби са атакували руската интернет компания Яндекс (Yandex) в края на 2018 г., съобщи Reuters, позовавайки се на информирани източници.

Те са съобщили на медията, че в системите на компанията е внедрен зловреден софтуер, наречен Regin, който да възможност за следене акаунтите на потребителите. Инструментът се използва от алианса "Five Eyes", в рамките на който САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия и Канада обменят разузнавателна информация.

Не е възможно да се определи коя точно от петте страни стои зад атаката. Известно е само, че тя се състояла в периода октомври-ноември 2018 г.

Представител на компанията призна, че атаката се е състояла и отбеляза, че нейната служба за сигурност я е засякла още в ранна фаза и я е неутрализирала преди хакерите да нанесат каквито и да е щети. Съобщава се, че помощ е била получена от Kaspersky Labs.

По данни на Reuters хакерите са искали да добият техническа информация за това как Яндекс разпознава различните потребители. Такива данни биха могли да помогнат на разузнавателни структури да получат достъп до лични съобщения от потребителски профили.

Източниците на медията съобщават още, че атаката срещу Яндекс е извършено именно с цел шпионаж, а не кражба на интелектуална собственост. По техни думи хакерите са имали достъп до системите на компанията в течение на няколко седмици без да бъдат засечени.
още по темата

Ентусиасти създават музеи за стари компютърни вируси

Физически и онлайн музеи "експонират" зловредни програми
26.07.2019 / 04:43

Windows 10 тайно изпраща на Microsoft уеб активността на потребителя

Браузърът Edge изпраща адресите на посетените сайтове заедно с уникален идентификатор на потребителя
24.07.2019 / 05:07

Нов зловреден софтуер заразил над 25 млн. Android устройства

Agent Smith засега най-често е срещан в Индия и околните държави, но винаги е хубаво да проверяваме приложенията, които сваляме
11.07.2019 / 11:04

САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
25.06.2019 / 12:33

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.