Телефонни измамници спечелиха милиони, спасявайки потребители от "руски хакери"

В един от случаите тримата мошеници са получили над $130 хил. от американка, убеждавайки я, че компютърът ѝ е хакнат
Американка плати на измамници 136,6 хил. долара, след като те са успели да я убедят, че компютърът ѝ под контрола на "руски хакери". Обвинени са трима души: Гунджит Малхора, Гурджет Сингх и Джас Пал. По данни на съда в Южния окръг на щата Ню-Йорк от април 2018 г. до февруари 2019 г. те нееднократно са разговаряли с пострадалата по телефона, представяйки се за служители на отдел по техническа поддръжка.

Срещу заплащане измамниците са предлагали на жертвата си дистанционно възстановяване на нормалната работа на компютъра. Седмици след това, те отново са се свързвали с нея, съобщавайки, че устройството ѝ отново е под заплаха, тъй като периодично ставало обект на атаки на руски хакери.

Парите за "услугите" са били превеждани на сметки на две измислени компании. Общо са направени най-малко18 плащания, осем на обща стойност 66 хил. за компанията Reussite Technologies и още десет на стойност 71 хил. долара за NY IT Solutions Inc.

Мошениците са арестувани още в края на май, като се съобщава че подобна дейност те са се занимавали от 2013 г. За този период те са получили от жертвите си около 1,3 млн. долара. В момента ги грозят 20-годишни присъди.

За да убеждават жертвите си измамниците са прибягвали до следната тактика: На екрана на компютъра се е появявало съобщение, че машината е инфектирана и потребителите сами са се обаждали на посочените телефони за "техническа поддръжка". За визуализиране на въпросните съобщения жертвите е трябвало да кликнат върху връзка във фашлив сайт.

Разбира се, не всички измамени са плащали толкова впечатляващи суми, колкото споменатата по-горе. Обикновено една жертва е превеждала между 225 и 799 долара, вярвайки че получава многогодишна услуга за защита на компютъра си. Правоприлагащите органи са успели да проследят около 555 хил. долара, които са били изпратени в Индия.
още по темата

Китайски хакери следят потребители на iPhone, Android и Windows

Екипът за сигурност на Google - Project Zero – разкри редица злонамерени интернет страници, които успяват да получат достъп до устройствата жертвите, без те да разбират
03.09.2019 / 04:35

Какво да правим ако пощата ни е хакната

Без паника! Ето няколко практически съвета.
24.06.2019 / 05:52

Чрез Tor и Firefox могат да се хакват компютри с Windows, Linux и macOS

Атаките вече са налице, както и необходимите пачове
21.06.2019 / 01:20

Хакери са източили средства от 100 профила на продавачи в Amazon

Измамата се е случвала в продължение на повече от половин година
09.05.2019 / 05:49

Как да откриваме фалшиви предложения за регистрация през Facebook

Фалшиви регистрации с Facebook крадат потребителски данни
13.03.2019 / 03:00
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.