Цената на биткойн излетя до над $11 000, 11% ръст за седмица

Експерти свързват динамиката на най-известната криптовалута с новините за Libra на Facebook
Курсът на биткойн премина 11 000 и сега курсът му уверено върви към 12 000 долара. Най-известната криптовалута започна ръст през есента на 2019 г., след слабата 2018-та, когато стойността ѝ спадаше ежедневно.

По данни на CoinDesk.com към момента на публикуване на материала, курсът на биткойн е над 11 350 долара, като за един ден валутата е поскъпнала с около 500 долара. Това е най-високата ѝ стойност от март 2018 г.

Независимо от бързия ръст, биткойн все още надминал своя рекорд. През декември 2017 г., когато бе на върха на своята популярност една "монета" струваше над 20 000 долара. Тогава той оказа влияние не само на цели крипто пазар, но и на сегмента на компютърни компоненти. Биткойн предизвика силен ръст в търсенето на видеокарти, които се използват за неговия добив, довеждайки то техния дефицит и скок на цените по целия свят.

Известният анализатор Оливър Айзъкс прогнозира в интервю за The Independent, че курсът на криптовалутата може да достигне 25 000 долара в края на настоящата или началото на следващата година.

Друг експерт, Джулиан Хосп, счита че курсът на биткойн може да достигне и 100 000 долара през 2020 г. Милиардерът Тим Дрейпър пък през май обяви очаквания за 250 000 долара през 2023 г.

Най-смелата прогноза обаче е на основателя на компанията за ИТ сигурност McAfee – Джон Макафи. В края на 2017 г. той сподели очаквания, че към края на 2020 г. един биткойн ще струва 1 милион долара.

Според Reuters най-вероятната причина за наблюдаваното раздвижване на крипто пазара са новините, около валутата Libra, върху която работят от Facebook. Както и биткойн тя е базирана на технологията блокчейн, но има и редица разлики. Най-важните от тях са нейната централизираност и липсата на анонимни транзакции.

Libra се очаква да буде стартирана през 2020 г. и има потенциала да привлече вниманието на много хора към пазара на криптовалути, най-известната от които е биткойн. Рязкото понижениет на нейния курс подкопа доверието на много хора, но разработката на Facebook идва с подкрепата на MasterCard и Visa.

Редно е обаче да се отбележи, че ръстът започна месеци преди анонса на Libra, когато информацията за новата валута представляваше колекция от слухове. Пак по данни на Reuters покачването на стойността на биткойн е свързано с инвестиции от Азия. Не се уточнява колко са желаещите да си купят виртуални монети. Според Оливър фон Ландсберг-Сади, директор на криптовалутната компания BCB Group, един от купувачите е придобил 20 000 биткойна.

Анализаторите от Forbes предполагат, че ръстът може да е свързан с търговската война между САЩ и Китай. Криптовалутата може да се използва като инструмент за избягване на мита.
още по темата

Facebook следи слуховете за себе си със специализиран софтуер

Разработен през 2016 г., Stormtracker е бил използван за следене на различни публикации, злепоставящи компанията
09.07.2019 / 11:20

Преводите с криптовалутата на Facebook ще са лесни като изпращане на съобщения

Стартът на проекта е плануван за 2020 година
19.06.2019 / 12:15

Фалшиво приложение за Android краде криптовалути през клипборда

Програмата вече е свалена от Google Play
14.02.2019 / 02:24
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.