САЩ обяви война на още китайски технологични компании

Ударът е нанесен по изследователски и търговски организации, свързани с разработка на компоненти за суперкомпютри
Администрацията на президента Доналд Тръмп разшири черния списък с китайски предприятия, с които на американски компании се забранява да си сътрудничат. Преди месец в него попадна Huawei, което доведе до проблеми с достъпа до нови версии на операционната система Android, забрана за производство на чипове с архитектурата ARM, невъзможност за производство на лаптопи и т.н.

Сега в списъка се озоваха не чак толкова известни, но и не по-малко сериозни компании. Сред тях е Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment – съвместно предприятие на AMD с правителството на КНР, създадено през 2016 г. с цел лизензионно производство на x86 процесори.

Също така в черния списък са и Chengdu Haiguang Integrated Circuit, Chengdu Haiguang Microelectronics Technology, Higon, Sugon и Цзинанския университет по компютърни технологии.

Много от тези организации участват в разработката на високопроизводителни компютърни системи, влизащи в рейтинга Top500. Споменатата Sugon например създаде Advanced Computing System, 43-ят по мощност суперкомпютър в класацията за юни 2019 г. В него се използват процесори на Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment (т.е. дефакто e с
участието на AMD).

Третата по производителност подобна инсталация, Sunway TaihuLight, пък използва чипове, създадени в Цзинанския университет. Американските власти са уверени, че научно-изследователското учреждение участва в разработката на суперкомпютри, използвани от военните на КНР, т.е. представляват заплаха за националната сигурност на САЩ.

Според експерти внасянето на изброените организации в черния списък може да окаже негативно влияние върху китайската суперкомпютърна индустрия, тъй като освен тамошни компоненти и технологии в изчислителните комплекси често се използват и американски такива. Например разработки на компанията Nvidia.

Може да се заключи и че стъпки от страна на САЩ като настоящата представляват нова атака в рамките на търговската война, която, освен всичко останало, цели да отслаби позициите на Китай в определени сфери.
още по темата

Huawei разкри ключови подробности за своята операционна система Hongmeng

Платформата ще конкурира Android и Windows
08.07.2019 / 11:37

От Huawei разказаха за отношението си към смекчаването на санкциите

В Китай не вярват на Тръмп и се готвят да говорят в условията на санкции
04.07.2019 / 04:56

Тръмп временно смекчи санкциите срещу Huawei

Компанията отново има достъп до някои американски технологии
01.07.2019 / 04:17
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.