Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook

От години в Интернет пространството циркулират слухове за криптовалута на Facebook, но ето, че Марк Цугерберг (Mark Zuckerberg) и компания най-накрая направиха официален анонс – това е Libra.

Facebook насрочиха пускането на новите крипто-активи на Libra за 2020-та година, заедно с блокчейна Libra, независима Libra асоциация (Libra Association) с членове-основатели (сред които са едни от най-големите компании в света), която ще следи и менажира криптовалутата, както и ново дъщерно дружество, наречено Calibra, което ще пусне Libra портфейл заедно с други финансови продукти, които да обслужват цялата екосистема на новото крипто.

Техническата документация на Libra вече е в обращение и макар да остават редица неизвестни, отсега можем да кажем, че има потенциала да реализира едно от основните обещания на криптовалутите от самото им създаване: издигане на банковото дело на ново ниво, заедно с кредитирането, плащанията и финансовия световен ред, достигайки следващо поколение дигитална икономика, където милиарди потребители по целия свят могат безопасно да изпращат и получават пари, правейки всекидневни крипто сделки (при това, моментално!).


Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook


Разбира се, има много въпроси относно неприкосновеността на личните данни, сигурността и регулирането; за жертването на пълната децентрализация в името на много по-големи мащаби и скорости на транзакциите; за това доколко власт ще има Libra Association; за многовалутно-подкрепения стейбълкойн и Libra Reserve; за механиката на действителното използване на криптовалутата по всички начини, които Facebook предвижда; за това какво означава всичко около криптото за цялостното бъдеще на Facebook? И далеч не на последно място, как Calibra и другите компании планират да печелят пари от цялото нещо?
Но нека караме поред...


Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook


Какво ще могат да правят потребителите с Libra?

Най-лесният начин да се мисли за цифровата валута Libra, поне по начина, по който Facebook първоначално предвиждат, е като крипто-базирана алтернатива на уеб-базираните и мобилните трансферни услуги като Apple Pay Cash, PayPal и не толкова известната по нашите ширини Venmo. Използвайки Calibra портфейла или други криптовалутни портфейли, като Coinbase (един от членовете на Libra Association), потребителите ще могат да обменят своята реална валута (разбирайте, долари, евро, паундове и т.н.) в Libra, да изпращат и получават пари от други потребители и да плащат за продукти или услуги в рамките на така създадената екосистема.

Facebook, разбира се, ще направи много лесно да се използва в собствените си приложения. Calibra ще бъде вградена както в Messenger, така и в WhatsApp (но не и Instagram или поне, не в началото) за прехвърляне на пари с няколко тапвания. Calibra портфейла ще бъде наличен и като самостоятелно приложение за Android и iOS, а Facebook очаква да се конкурира с много приложения портфейли на други компании, които поддържат Libra.

Високопоставените членове на Facebook, включително Марк Цукерберг и вицепрезидентът на блокчейн отдела Дейвид Маркъс (David Marcus) казват, че виждат преди всичко Libra да е простичка глобална валута за милиардите хора по света, които нямат банкова сметка, но имат смартфон. Тук започваме да си задаваме редица практически въпроси, за това как потребителите на банкови услуги действително ще получават и използват Libra, но ще продължим темата по-късно, тъй като идва неотложния въпрос...


Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook


Libra децентрализирана криптовалута ли е?

Отговорът е "да", но не по същия начин като биткойните, етерът, рипъл и повечето от другите популярни криптовалути на пазара. Ако търсите спекулативен инвестиционен актив, в който можете да налеете пари с надеждата да видите огромен скок на цената и минимум удвояване на инвестициите ви, този стейбълкойн не е това, което ви трябва. Като концепция Libra е изцяло фокусирана върху плащанията, а Libra Reserve е предназначен да запази стойността и да задържи цените стабилни във времето, за да се осигурят безпроблемни транзакции. Вместо да оперира с фиксирана бройка тоукъни, подобно на биткойн, Libra винаги ще има точно толкова монети, колкото валути я подкрепят. Когато потребителите обменят долари, евро, лири, швейцарски франкове, йени и т.н. за Libra, се създават нови съответни активи. Когато плащат за продукт или услуга, или осребряват, тези тоукъни се унищожават.


Libra: всичко, което трябва да знаете за криптовалутата на Facebook


Следва продължение...
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.