Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

Със Samsung Q900R 8К се превръща в реалност
Технологичният свят се движи напред с неуморни и неумолими темпове – само преди няколко години 4К телевизорите бяха истинска екзотика, а ето че вече говорим за 8К резолюция. И не само говорим – реалността на този нов стандарт настъпва доста по-бързо от очакваното. На 1-и декември 2018-а японската национална медийна група NHK започна сателитно излъчване на 8К съдържание – премиерно беше показана класиката на Стенли Кубрик по Артър Кларк Одисея 2001. Също така Япония възнамерява да предава Олимпийските игри в Токио през 2020 г. в 8K. Преди обаче да се впуснем в анализ на технологията, нека отделим малко време за технически подробности.

8K телевизорите бяха една от топ тенденциите на CES 2019. Това е следващата стъпка в разделителната способност след постепенно навлизащата 4K и предлага четири пъти повече пиксели. Технологията ще остане бутикова за масовия потребител поне още няколко години, но производителите вече започват да подгряват пазара и дори разполагат с първи пазарни модели.

Всичко това обаче може би не е чак толкова напред в бъдещето В края на миналата година Samsung показа 8K телевизор в София, оборудван с интересни функции като мащабиране и оптимизиране качеството на съдържание за екран с по-висока резолюция. От компанията са уверени, че в момента вече е налице пазарно търсене за такива продукти. Разбира се, 8K екранът не е предназначен само за гледане на телевизия: още при обявяването на своята поточна игрова услуга Stadia Google заговори за добавяне на опция за такава резолюция в бъдеще. В новите поколения игрови конзоли също ще бъде реализирана поддръжка на игри с резолюция 8K.

Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

Какво е 8K?

Следвайки базовите си математически познания човек би заключил, че 8K би трябвало да предложи двойно увеличение на резолюцията спрямо 4K. Тъй като обаче става дума за удвояване на броя на пикселите в две измерения, по вертикала и хоризонтала, всъщност броят на пикселите нараства цели 16 пъти спрямо Full HD/1080p и 4 пъти спрямо 4K:

FHD: 1920 x 1080 = 2 073 600 (т.е. 2 мегапиксела)
4K: 3840 х 2160 = 8 294 400 (8 мегапиксела)
8K: 7680 х 4320 = 33 177 600 (33 мегапиксела)

Вероятно ще попитате защо с последните стандарти не бе запазено старото именуване. Причината е, че 4K e кратко и по-лесно за изписване и запомняне спрямо "2160p" или "Ultra HD" например. От горните сметки може да се види, че 8K означава наличие на (около) 8000 вертикални колони от пиксели. По същата аналогия 1080p стандартът може да бъде наречен "2K", a по обратната логика 8K можеше да бъде "4320p" (а защо не и "Mega HD" :).

Серията Q900R – нова стъпка за Samsung

Всичко написано по-горе остава в рамките на теорията и сухите спецификации, докато на пазара не се появи устройство, което всеки потребител може да си купи. В края на миналата година на сцената се появи първото такова предложение – серията Q900R на Samsung.

Всъщност настоящите модели представляват следващата иновативна стъпка от компанията, която вече 13 поредни години e най-големият производител на телевизори в световен мащаб и диктува стандартите по отношение качество на изображението, свързаност, дизайн, и не на последно място – потребителско изживяване. Но нека набързо разгледаме някои от основните стъпки на компанията в тази област.

През 2006 г. корейците поставиха основата за нова ера в дизайна на телевизори с представянето на Bordeaux LCD дисплей с елегантна форма, вдъхновена от изискана чаша за вино. От компанията не крият, че това е повратен момент, от който започват да обръщат много сериозно внимание върху дизайна на продуктите си, желаейки да трансформират гледането на телевизия в пълноценно изживяване.

През 2009 г. Samsung пусна на пазара първия в света LED телевизор със странична подсветка. Той е значително по-тънък от предшествениците си, без това да оказва влияние на картината. Дори напротив – качеството ѝ е подобрено. През следващата година тази новаторска разработка е последвана от първия в света 3D LED телевизор, който отваря вратата на потребителите към нов вид 3D забавления. Същата година Samsung представя и първия в света магазин за приложения за телевизори, а през 2011 г. компанията стартира Smart Hub – интуитивен потребителски интерфейс за умни телевизори.

Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

През следващите години компанията създава още телевизори, носещи маркера "първия в света. През 2013 г. излиза първия в света OLED телевизор, а през 2014 г. – първите извити UHD ТВ екрани. През 2017 Samsung представи следващата своя иновация – технологията QLED. Устройствата с нея комбинират минималистичен дизайн с реалистична картина и уникалното и емблематично за телевизорите на корейците решение One Invisible Connection, при което всички кабелни връзки на телевизора (както и тези на периферните устройства) се обединяват в един прозрачен и тънък кабел.

Така стигаме до декември 2018 г., когато Samsung представи първия QLED 8К телевизор модел Q900R, оборудван с най-съвременни и високотехнологични IoT и AI функции.

Защо 8K?

Имайки предвид резолюцията на екрана и новите технологии, включени в Q900R портфолиото, можем спокойно да кажем, че понастоящем това са топ телевизорите на пазара.

На практика, това е първият продукт с реална 8К резолюция. Какво обаче дава тази гъстота на пикселите? В повечето случаи повече е по-добре, но има и допълнителни фактори, които не трябва да бъдат забравяни. Много е трудно да превърнем ъгловата резолюция, с която оперира окото ни, в мегапиксели, но подобни трансформации все пак се правят. Оценката на "пикселите" в ретината на човешкото око е приблизително 576 милиона. Зрителното поле на очите обаче е доста широко – приблизително 120 градуса по хоризонтала, което на практика означава, че колкото по-близо се намираме до даден обект, толкова неговата "резолюция" запълва зрителното ни поле. Това има огромно значение, когато говорим за дисплеи. Ако наблюдавате 65-инчов Full HD телевизор от 50 сантиметра, той ще запълва по-голямата част от това зрително поле. Full HD има в себе си 2 милиона пиксела, което е несравнимо по-малко от въпросните 576 милиона в ретината.

Среща с 8К – бъдещето на телевизията наднича зад ъгъла

За да получите безупречен образ от този Full HD телевизор (т.е. без видимо пикселизиране), ще трябва да се отдалечите достатъчно, така че той да запълва малка част от вашето 576 мегапикселово зрително поле. Това може да звучи сложно, но е интуитивно – колкото по-добра резолюция имате, толкова по-добра ще е картината на голям дисплей при еднакво разстояние.

4К например (8 милиона пиксела) дава възможност да гледате този 65-инчов телевизор от 2 или 3 метра, без да разграничите отделните пиксели, а 8К резолюцията (33 милиона пиксела) ще ви позволи да сте още по-близо. Респективно, ако разстоянието е константа – да кажем диванът в хола е на 3 метра от телевизора, по-високата резолюция ще позволи по-големи диагонали на дисплея, без това да се отрази на качеството на картината.

Съдържание в реална 8К резолюция обаче е все още екзотика и рядкост и именно тук на сцената се появява чипът, който Samsung са разработили в Q900R. Той ползва изкуствен интелект и алгоритми на машинно заучаване, за да предложи скалиране на по-ниски резолюции до 8К без значително влошаване на картината.

Разбира се, бидейки топ модели, Q900R поддържат HDR (High Dynamic Range) в няколко разпространени формата – HDR10, HDR10+ и HLG, за увеличаване на контраста между тъмните и светлите зони в картината. В комбинация с високата яркост, която предлага серията – до 4000 нита пикова стойност – това гарантира истински жива и реална картина.

Прочетете нашето ревю на телевизора Samsung Q900R!
още по темата

Нова услуга на A1 дава достъп до пресни хитови заглавия от големия екран

Тя се казва Видеотека и предлага достъп до филми на известни холивудски студия, месеци след техните кино премиери
28.11.2019 / 10:31

OnePlus ще пусне умни телевизори с OLED екрани

Представянето на устройството се очаква в края на септември
12.08.2019 / 05:22

Sony и Samsung ще възкресят UWB технологията

Целта им е да подобрят проследяването на локацията.
02.08.2019 / 11:56

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.