Синтезираната реч може да е бъдещето на аудио книгите

Синтезираната реч като тази, използвана от Siri и Alexa, е подходяща за съобщаване прогнозата за времето или колко минути остават на таймера за готвене. Едва ли обаче бихте искали техните равни и монотонни гласове да ви четат аудио книгите, пише Digital Trends. Именно и затова повече потребители предпочитат текстовете да бъдат записани и четени от актьори. Това обаче съвсем скоро може да се промени във връзка с разработките на базирания в Лондон стартъп DeepZen.

В DeepZen са създали инструменти за превръщането на текста в говор, който не само звучи като човешки, но също така успява да пресъздаде правилните емоции. По този начин може да се намали времето и цената за създаването на аудио книги до 90%, твърдят от компанията.

"Нашата система е наистина революционна. Тя работи, използвайки дълбочинно обучение и невронни мрежи, за да разбира как хората говорят и четат. След това ние обучаваме системата, така че да може да разпознава къде да изразят правилните емоции и да постави интонацията, когато се чете даден текст. Резултатът е говор, подобен на човешкия, който много прилича на реален", коментира изпълнителният директор и съосновател на DeepZen Тайлан Камис.

Неизбежно подобна технология е още един пример за решение с изкуствен интелект, което заплашва съществуващите професии. Би било наивно да се смята, че подобен софтуер няма да окаже влияние върху бъдещето на гласовите актьори, но Камис изтъква, че все пак има много сценарии, в които подобен инструмент може да се окаже полезен.

Например той ще позволи да се създават аудио книги за произведения на нови или изгряващи писатели, а и ще даде повече възможности на издателствата без големи бюджети. Също така може да се използва и за създаването на по-сложни инструменти, превръщащи текста в глас, за хора с дислексия или други проблеми при четенето.

Камис разкрива, че в бъдеще те планират да се насочат към гейминг индустрията, където има нужда от превръщането на текста в реч в реално време, за да се подобри потребителското изживяване. Разбира се от компанията планират и подобряването на инструмента за работа с повече езици.
още по темата

Изкуствено дърво произвежда кислород колкото малка гора

Решението, разработено от мексикански стартъп, дава надежда да се справим със замърсяването на въздуха
27.08.2019 / 11:29

AI камери ще помагат за предотвратяването на унищожителните горски пожари

Към момента системата Bee2FireDetection работи в Бразилия и Португалия
22.07.2019 / 11:32

Alexa ще бъде по-добре интегрирана в Windows 10

Новите промени ще станат факт по-късно тази година
16.07.2019 / 05:38

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06

Изкуственият интелект на MIT ще може да прави пица

Ще трябва да му покажете само една снимка, за да започне да готви
20.06.2019 / 02:11
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.