Роувърът Mars 2020 вече е почти завършен

Инженерите ще инсталират голяма част от оставащите компоненти през следващите няколко седмици
Роувърът Mars 2020 все повече изглежда завършен, след като остава само година до неговото изпращане на Червената планета. Още на 13 юни инженерите от НАСА са поставали на машината крака и шест колела, пише Engadget. Колелата са направени от алуминий с 48 зъбци, които ще осигурят на превозното средство сцепление за добро движение както по пясък, така и по камениста повърхност.

Колелата имат и други особености – предните и страничните могат да се въртят на 360 градуса, което ще гарантира по-голяма мобилност на роувъра. В допълнение системата за окачване може да понесе наклон до 45 градуса във всяка посока, така че машината ще може спокойно да преминава пред доста големи скали, без да се преобръща. Екипът обаче ще използва сегашните колела само за тестове и ще ги замени с нови чак през 2020.

През следващите няколко седмици екипът също така ще постави и роботизираните ръце на роувъра, камерата и другите компоненти, с които устройството ще може да събира проби от марсиански скали и почва. Ако всички тестове преминат успешно, Mars 2020 ще започне своето пътешествие до Червената планета през юли следващата година.
още по темата

НАСА превръща в реалност лунната разходка

Космическата агенция показа прототипи на нов модел скафандри, които ще позволят на човекa да изследва Луната и пеша
16.10.2019 / 10:11

НАСА финансира проект за 3D принтиране в космоса

Това ще позволи на Агенцията да създава части за космически кораби в орбита
15.07.2019 / 10:40

НАСА с успешни тестове на хеликоптер, пригоден за Марс

За целта космическата агенция използва симулационна среда, наподобяваща атмосферата на Червената планета, с помощта на изследователската платформа Space Simulator
29.03.2019 / 01:20

NASA: Вече можете да проверявате времето на Марс ежедневно

Минималната температура на Марс достига -95 градуса по Целзий последните няколко дни
22.02.2019 / 11:21
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.