3D принтер получи "очи" и "мозък"

Млада компания създаде принтер с машинно зрение, можещ да печата с няколко материала едновременно
Изделията, изготвени с помощта на 3D принтери могат да бъдат по-здрави, леки и сложни от тези, произведени чрез традиционни методи. Революцията в тази област обаче засега не се случва заради недостатъци на машините – като правило не могат да осигуряват бърза работа, висока точност и паралелно използване на различни материали.

Стартъпът Inkbit си е поставил за цел да реформира принципите в тази насока. Според основателите на компанията тя е родена от идеята 3D принтерът да бъде оборудван с "очи" и "мозък". От там са създали машина, можеща да печата едновременно с множество материали и са я оборудвали със системи за компютърно зрение и машинно обучение.

Първата следи всеки слой от създавания обект, поправяйки грешките в реално време, а втората прогнозира деформациите и внася необходимите корекции, така че крайният резултат да съответства на проекта. Системата позволява създаване на прототипи и серийни продукти на едно и също оборудване.

В Inkbit планират да започнат да предлагат услуги по 3D печат, а след това да стартират и продажби на самите принтери. От там се надяват да заинтригуват производителите на медицинска техника, на потребителски стоки и на автомобилни части.
още по темата

Intel обедини 64 "мозъчни" чипа Loihi

До края на годината трябва да бъде създадена система, симулираща работата на 100 млн. неврона
06.08.2019 / 03:55

Нови разработки обещават ренесанс при 3D печата

Редица технически пречки спират 3D принтерите да предизвикат същия ефект като печатните машини
17.06.2019 / 05:46

"Отпечатаха" сърце от биоматериали на пациента

Изкуственият орган е напълно имуносъвместим с него
07.05.2019 / 03:41

3D отпечатаха обекти, които знаят колко точно са използвани

3D отпечатани пластмасови обекти могат да съхраняват и предават информация без необходимостта от батерии или електроника
10.10.2018 / 02:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.