Изкуственият интелект на MIT ще може да прави пица

Ще трябва да му покажете само една снимка, за да започне да готви
Ако досега сте мислели, че роботите ще могат само да доставят пицата, то учените от Масачузетския технологичен институт и Катарския институт по компютърни изследвания определено са на друго мнение. В момента те разработват изкуствен интелект, който може и да приготвя пица, пише Engadget. Експертите обучават невронната мрежа – PizzaGAN (Generative Adversarial Network) – как да прави пица като я загранват с хиляди снимки. AI знае не само как да идентифицира отделните продукти, но и как да различава слоевете и реда, по който те трябва да се поставят. От тук системата може да създаде наръчници, в които стъпка по стъпка се обяснява как се прави пица, използвайки само една примерна снимка като начало.

Резултатът е система, която не е перфектна, но все пак е достатъчно точна. Учените са открили също така, че PizzaGAN може да определи правилния ред на поставяне на съставките в 88% от случаите, макар че става въпрос само за пици с два вида продукти отгоре. Вероятно изкуственият интелект ще се затрудни с разпознаването на всички съставки, ако те са повече.

Все пак едва ли в близко бъдеще ще видите ботове за пица, тъй като ще отнеме известно време, за да се научат роботите да я приготвят самостоятелно. Резултатите от този проект обаче са ценни, тъй като ще помогнат за напредъка на цялата технология, не само по отношение на готварството. Разбира се, този изкуствен интелект може да е полезен при приготвянето на други ястия със слоеве като хамбургери. Но със сигурност ще намери приложение и в модната индустрия, например ще показва как ще изглеждате с шала или якето, което сте си харесали. В това отношение пицата е само началото.
още по темата

Най-големият в света чип е с размер на клавиатура

Не, няма да можете да подкарате игри на него, но той загатва колко са широки границите на специализирания хардуер
11.09.2019 / 04:40

AI камери ще помагат за предотвратяването на унищожителните горски пожари

Към момента системата Bee2FireDetection работи в Бразилия и Португалия
22.07.2019 / 11:32

AI нарежда Кубчето на Рубик с 20 хода

Това е първият път, в който алгоритъм се справя с толкова абстрактна задача, твърдят учените от UCI
16.07.2019 / 09:06

Три четвърти от приложенията носят сериозни рискове за сигурността

Според доклад на Positive Technologies 35% от апликациите имат слабости, свързани с несигурното предаване на чувствителни данни
21.06.2019 / 03:29
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.