Смартфон диагностицира заболявания по кашлицата

За целта е обучена невронна мрежа с хиляди записани звуци в комбинация с диагнози и симптоми
Специалисти от Университета Къртин и Куинсландския университет в Австралия разработиха алгоритми, позволяващи диагностициране на астма, круп, пневмония и заболявания на долните дихателни пътища чрез анализ на звука на кашлицата.

Невронна мрежа е обучена чрез използване на набор от данни, състоящ се хиляди аудио записи на кашлящи хора и съпътстващите ги описания на симптоми и диагнози. На база на създадените алгоритми е реализирано мобилно приложение, което по време на изпитания е класифицирало кашлици на около 600 деца до 18 години, лекувани в две болници.

Резултатите, при сравнение на диагнозите, поставени от опитни лекари и от софтуера, са показали точност между 81 и 97%. Това дава основание новата техника да се прилага вместо група от изследвания, които се провеждат при диференциална диагностика. Отбелязва се, че системата диагностицира най-точно астма и пневмония.

Планира се в сътрудничество с производители на медицинска техника да бъдат създадени приложения, които да работят на специализирани носими устройства на базата на Android. Чрез тях непрекъснато ще може да бъде следено състоянието на болни.
още по темата

Изкуствен интелект ще помага при оценките на атлетите на Олимпиадата в Токио

Сензори ще следят движенията на състезателите, а невронна мрежа ще създава 3D модели на техните представяния
12.06.2019 / 04:28

Изкуствен интелект създаде нов спорт

Speedgate е базиран на информация от стотици съществуващи спортове
15.04.2019 / 03:37
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.