Преводите с криптовалутата на Facebook ще са лесни като изпращане на съобщения

Стартът на проекта е плануван за 2020 година
Социалната мрежа Facebook обяви старта на проект под името Calibra, в рамките на който се планира да бъде създадена едноименна криптовалута.

През 2020 г. ще бъде пуснат портфейл Libra, предназначен за плащане и съхранение на валутата. Той ще бъде интегриран в услугите на Facebook, включително Messenger и WhatsApp. Също така портфейлът ще е достъп и под формата на отделно приложение, независимо от останалите услуги на компанията.

След старта на проекта догодина ще бъдат възможни финансови преводи до други притежатели на смартфони, като процесът ще бъде "сравним с изпращането на обикновено съобщение".

На по-късен етап обикновените потребители и юридическите лица ще получат и допълнителни услуги. Предвижда се с помощта на Calibra да могат да бъдат плащани сметки "чрез натискане на един бутон", да се правят покупки чрез сканиране на код, да се заплащат пътувания в градски транспорт и т.н.

Преводите с криптовалутата на Facebook ще са лесни като изпращане на съобщения

Сред инвеститорите в Calibra се забелязват имена като Visa, Mastercard, PayPal и Uber. Те ще вложат в разработката и развитието на криптовалутата около 10 млн. долара. Общо готовност за сътрудничество с Calibra са потвърдили 27 компании.

От Facebook отделят особено внимание върху сигурността. Социалната мрежа възнамерява да внедри в крипто-платформата автоматизирани системи за предотвратяване на мошеничества, сравними с тези, които са задействани в банковата сфера. Обещават се дори компенсации за онези, които са загубили средства заради измами, както и поддръжка в реално време.

Във Facebook подчертават, че няма да предоставят данни за потребителските профили и финансова информация на трети страни. Разбира се такива възможности ще бъдат предвидени с цел предотвратяване на престъпна дейност. Също така данните от услугата няма да се използват за насочване на реклами в останалите продукти на социалната мрежа.
още по темата

Facebook следи слуховете за себе си със специализиран софтуер

Разработен през 2016 г., Stormtracker е бил използван за следене на различни публикации, злепоставящи компанията
09.07.2019 / 11:20

Facebook, Instagram и WhatsApp спряха за трети път тази година

Причината за проблема все още не е ясна
04.07.2019 / 11:46
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.